Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mobiteli i laptopi utječu na plodnost muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadate li skupini ambicioznih muškaraca kojima je laptop osnovno sredstvo rada, nemojte ga držati u krilu jer se time izlažete riziku od neplodnosti.

Ako je dugo uključen, laptop se prilično zagrije i time ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost za dobivanje potomstva. Povišena temperatura u testisima, pokazalo je istraživanje, pogubno djeluje na kvalitetu i količinu sperme koju oni proizvode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pasta za zube, sapun... ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE 'Kućanske' kemikalije opasnije nego što se mislilo Slika nije dostupna Morao promijeniti navike Zbog laptopa nisu mogli imati djece!

Američka istraživanja provedena su na skupini od 29 zdravih dobrovoljaca između 21 i 35 godina kojima se mjerila temperatura testisa i analizirala kvaliteta sperme prije i poslije uporabe laptopa. Znanstvenici su utvrdili kako je kod svih ispitanika došlo do promjene parametra sperme zbog povišene temperature u testisima. 

Ako vaš posao zahtijeva rad na laptopu, izbjegavajte njegovo držanje na osjetljivom području i radije ga odložite negdje gdje vas neće "ugroziti". 

I dok američki znanstvenici tvrde da laptopi uzrokuju sterilnost, mađarski stručnjaci govore o štetnosti mobilnih telefona na muškarce. Prema njihovu istraživanju, provedenom na 200 muškaraca, elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona može smanjiti broj spermatozoida. 

Utvrđeno je da muškarci koji cijeli dan nose uključene mobitele u džepovima hlača imaju u odnosu na ostale ispitanike za trećinu manje spermija. Osim toga, oni su bili i manje pokretni, što dodatno smanjuje izglede za uspješnu oplodnju.

Također, dokazano je da na smanjenje plodnosti kod muškaraca utječu i drugi čimbenici kao što je pretjerana količina stresa te starost ispitanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene