Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Među nepušačima rak pluća opasniji za muškarce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci koji nikada nisu pušili imaju veće izglede da će umrijeti od raka pluća nego nepušačice, objavilo je Američko društvo za borbu protiv raka.

U opsežnom istraživanju, koje je to društvo provelo u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji, utvrđeno je da nepušači imaju 25 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka pluća nego žene koje nikada nisu pušile, čak i ako su oboljeli od te bolesti u sličnim okolnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Muškarci koji nikada nisu uzeli cigaretu u ruke imaju 1,1 posto rizika da će umrijeti od raka pluća, u usporedbi s 0,8 posto kod nepušačica. Kod pušača taj rizik iznosi 22 posto za muškarce i 12 posto za žene.

"Rak pluća je značajan zdravstveni problem čak i kad bolest nije uzrokovana pušenjem", rekao je čelnik društva dr. Michael Thun, koji je i vodio istraživanje. Zbog čega je smrtnost od raka pluća veća kod muškaraca nepušača, nije poznato. "To je interesantno i zasad neriješeno pitanje", rekao je Thun.

U istraživanju se nepušačem smatrala osoba koja sama nikada nije zapalila cigaretu, neovisno o tome koliko je bila izložena pasivnom pušenju. Rezultati su objavljeni u listu Public Library of Science.

Pušenje je krivo za 10 do 15 posto slučajeva fatalnog raka pluća, barem kad su u pitanju Sjedinjene Države, i pojedinačno je najveći uzrok pojave te bolesti. Ostali rizični faktori su izloženost radonu i azbestu, kromu, kadmiju i arsenu, nekim kemikalijama, radijaciji, zagađenom zraku, ili unutarnjim emisijama koje se proizvode izgaranjem nekih goriva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene