Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za leukemiju

Je li otkriven lijek za leukemiju: Revolucionarnom metodom izliječili dvoje ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveni krugovi jako su uzbuđeni zbog mogućeg otkrića lijeka za leukemiju koji bi mogao zauvijek promijeniti način liječenja oboljelih.

Riječ je o terapiji genima koja mijenja krvne stanice oboljelog nakon čega one sam počnu uništavati stanice raka. Lijek su dosad isprobali na tri pacijenta i rezultati su bili izvanredni, dvoje se potpuno izliječilo, a treće je na putu ka tome. Jedina nada trenutno za oboljele od leukemije jest transplantacija matičnih stanica ili koštane srži što ne uspije uvijek, a u nekim slučajevima može biti i fatalno.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP) Praćeno zdravlje 68.946 ljudi Može li organska prehrana smanjiti rizik od razvijanja tumora? Petogodišnja studija pokušala naći odgovor

Godinama znanstvenici pokušavaju pronaći načina za uspješnije liječenje, već prije su pokušavali genetski modificirati T stanice koje u krvi imaju funkciju vojnika, no one se ne bi na vrijeme reproducirale i brzo bi nestajale. Novom tehnikom dr. Carl June sa Sveučilišta u Pennsylvaniji uspio je stabilizirati T stanice i od njih napraviti 'serijske ubojice' čiji je glavni zadatak uništavati stanice raka.

Nova tehnika ulijeva mnogo nade te se planira nastavak istraživanja na oboljele od raka gušterače i jajnika.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene