Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija otkrila

Maslinama još jedna pozitivna karakteristika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugačkoj listi pozitivnih učinaka i protektivnih djelovanja maslina i maslinovog ulja, australski i argentinski su znanstvenici, nakon zajedničke studije, pridodali još jednu stavku. U nedavnoj su studiji otkrili kako antioksidansi iz polifenolima bogatog maslinovog ulja mogu spriječiti kvarenje okusa mesa.

Gotovo nezaobilaznim procesima oksidacije koji uzrokuju kvarenje okusa, mirisa, boje i teksture hrane, proizvođači hrani staju na kraj dodavanjem antioksidansa, pišu Vitamini.hr.  Do nedavno su najčešće u upotrijebi bili sintetski antioksidansi BHA (butilhidroksianizol) i BHT (butilhidroksitoluen) no njihova se upotreba sve više napušta, paralelno pronalasku prirodnih antioksidansa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žuti oblak Alergičari, skrenite pogled! Nevjerojatan prizor s Cresa: ''Maslina je u punom cvatu, a zapuhao je jak vjetar...'' Snijeg u planinama - 1 VELIKA HLADNOĆA "Zvijer s istoka" pokazuje svoju snagu, ali i ljepotu: Poljoprivrednici strahuju za svoje proizvode, a na splitskoj rivi prolaznici uživaju na suncu

Prirodni antioksidansi poput biljnih ekstrakata, tokoferola (vitamin E) i askorbata (vitamin C) sve se više preferiraju kao solucija za produljivanje i očuvanje optimalnih svojstava hrane. Njima se pridružuju i hidroksi-tirozol, kafeična kiselina i oleuropein iz maslinovog ulja kao vrlo moćno antioksidansi. Prema rezultatima navedene studije, njihov dodatak smanjuje lipidnu oksidaciju za 63-83 posto u goveđem te za 47-66 posto u svinjskom mesu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene