Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan rizik

Oprez! Evo što vam može učiniti loš san!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi koji teško tonu u san mogu biti izloženi povećanom riziku zatajenja srca, utvrdili su znanstvenici nakon što su pratili više od 50 tisuća osoba tijekom 11 godina.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje nekoliko noći loše spavaju imaju veće izglede za zatajenje srca. Istraživanjem znanstvenika s norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju bilo je obuhvaćeno 50 tisuća osoba u dobi od 20 do 89 godina koji su odgovarali na pitanja koliko im je teško zaspati, kakva je kvaliteta njihova sna i osjećaju li se ujutro odmorni.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

>> Živa i omega 3 kiseline u ribi imaju suprotni učinak na srce

Osobe koje su teško tonule u san i potom se budile tijekom noći imale su tri puta veće izglede za zatajenje srca nego oni koji su spavali bez problema. Osobe koje nisu kvalitetno spavale pa su se budile umorne također su bile izloženi riziku.

Znanstvenici nisu otkrili podlogu te veze koja je potvrđena i nakon što je eliminiran utjecaj drugih faktora poput pušenja ili pretilosti koji također mogu izazvati nesanicu i utječu na zdravlje srca. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene