Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne moraju brinuti o lijeku

Liječenje osteoporoze čipom u tijelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kliničko istraživanje pokazalo je da će odsad biti moguće na daljinu upravljati čipom ugrađenim u tijelo i tako otpustiti dozu lijeka za liječenje osteoporoze u žena.

Tehnika bi se mogla primijeniti za učinkovitije liječenje drugih bolesti, primjerice raka, najavljuju autori studije objavljene u četvrtak u časopisu Science Translational Medicine. Rad će biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Američkog društva za promociju znanosti koja od 16. do 20. veljače okuplja 8.000 znanstvenika u Vancouveru u Kanadi.

Studija je provedena u Danskoj na skupini od sedam žena oboljelih od osteoporozore, bolesti postupnog prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i lomljive.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mogućnosti Želite osobnu s čipom? Evo što trebate napraviti Slika nije dostupna Zašto slabe? Ljudske kosti nisu stvorene za vožnju

>> Kako produljiti život za čak 5 godina?

Žene u poodmakloj dobi čine 80 posto populacije pogođene osteoporozom, a najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti.

‘Bolesnici neće više morati brinuti jesu li i kada trebaju uzeti lijek ili ga ubrizgati injekcijom’, objašnjava dr. Roberta Farra, vlasnik tvrtke MicroCHIPS iz Massachusettsa.

Dosad su čipovi bili unaprijed programirani i lagano su u tijelo otpuštali male doze lijeka u određenom vremenskom razdoblju, no ovaj čip raspršuje lijek prema naredbi koja dolazi izvana putem bežičnog sustava.

‘Taj sustav omogućuje da se lijek ubrizga u krv brzo kao što se to čini injekcijom’, navodi dr. Farra. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene