Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kućanski poslovi smanjuju rizik od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene kojima kućanski poslovi služe i kao tjelovježba mogu na taj način smanjiti rizik oboljenja od raka dojke, pokazuje najnovija studija.

Istraživanje koje je provedeno na više od 200.000 žena iz devet europskih država, kaže kako žene koje se bave sitnim kućanskim poslovima imaju znatno manji rizik za oboljenje od raka dojke od žena koje se bave sportom.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

Brisanje prašine, pranje podova, usisavanje daje bolje rezultate   od pravog fizičkog posla.

Žene koje je studija Centara za istraživanje raka UK obuhvatila, tjedno su 16 do 17 sati kuhale, čistile i prale.

Stručnjaci već dugo znaju kako tjelovježba može smanjiti rizik od raka dojke, na način da uzrokuju hormonalne i metaboličke promjene. No, manje je bila poznata činjenica koliko i točno kojih vježba je potrebno da bi se rizik oboljenja smanjio.

Čini se da su se prošla istraživanja usredotočila na ispitivanje utjecaja tjelovježne samo na žene koje su prošle menopauzu.

Ova studija odnosi se na na sve dobne skupine i na veliki raspon aktivnosti; od ljenčarenja, posla, tjelovježbe i kućanskih poslova.

Od svih navedenih aktivnosti, samo kućanski poslovi smanjuju rizik od oboljanja raka dojke  ženama i prije i poslije menopauze.  

Kućanski poslovi smanjuju rizik oboljenja za 30 posto ženama prije menopauze, a ženama poslije menopauze smanjuje rizik za 20 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene