Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kofein može pogoršati stanje kod dijabetičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno konzumiranje kofeina u kavi, čaju ili bezalkoholnim pićima kod nekih osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 može povećati razinu šećera u krvi, ustvrdili su nedavno britanski znanstvenici.

Tablete protiv glavobolje koje često sadrže kofein također predstavljaju opasnost za povećanje razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Pročitajte i ovo Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem - 3 Samo opušteno Uhvatile ih kamere: Josipa Pleslić ispijala kavu s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane Ivan Turudić i Josipa Rimac Puno otkrivaju "Di si radosti. Di si lipa": U javnost procurile poruke koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Josipa Rimac

Znanstvenici pretpostavljaju da kofein ometa proces kojim se glukoza iz krvi premješta u mišiće i u druge stanice u tijelu. Kofein može povećati i proizvodnju adrenalina što je također okidač za povećanje razine šećera u krvi.

'Pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 2 i imaju problem s
kontroliranjem razine glukoze u krvi, a istodobno voli piti kavu,
ovdje posebno mislim na one koji dnevno konzumiraju više od četiri šalice kave dnevno, savjetujem da smanje količinu i ustanove jesu li zamijetili razliku', savjetuje James Lane sa Duke University Medical School te dodaje kako pretpostavlja da će kod nekih uslijediti velika promjena.

Cathy Moulton, savjetnica u britanskom Centru za dijabetes upozorava da je istraživanje vrlo zanimljivo, no da je uzorak onih koji su u njemu sudjelovali vrlo malen - samo deset osoba u razdoblju od 72 sata, što nije dovoljno za bilo kakav ozbiljan zaključak. Ona svakako predlaže daljnja istraživanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene