Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno o reformi

Koalicija udruga u zdravstvu podupire zdravstvenu reformu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija udruga u zdravstvu danas je u priopćenju za javnost ponovno istaknula da podupire reformu zdravstvenog sustava i reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite.

Smatra da su promjene u interesu pacijenata i da su usmjerene boljoj dostupnosti kvalitetnije i potpunije zdravstvene zaštite uz pretpostavku da će ih medicinska struka prihvatiti i da će se ostvariti aktivan pristup prevenciji i liječenju.

Navodi da se danas ponovno oglasila priopćenjem potaknuta događajima i reakcijama liječnika obiteljske medicine. U priopćenju, među ostalim, podupire ovlašteno Ministarstvo, koje je najavilo osnutak posebne stručne skupine kako bi se uklonili nedostaci koji se pokažu u početku primjene reforme zdravstvenog sustava.

Ističe kako, kad je riječ o pacijentima, podupire najave o aktiviranju povjerenstava sa savjetnicima iz redova pacijenata u sklopu domova zdravlja, te da očekuje uključivanje liječnika i medicinskih sestara primarne zdravstvene zaštite u praćenje i unaprjeđivanje sustava.

Predstavnici obiteljske medicine u medijima su izrazili bojazan glede teškoća pri naplati participacije, ističe u priopćenju Koalicija udruga u zdravstvu i dodaje da otpor smatra neopravdanim jer očekuje da će 'velik broj pacijenata biti oslobođen plaćanja participacije kroz uplatu dopunskog osiguranja, bilo da ga plaćaju osobno ili su u kategoriji onih koji su oslobođeni tog plaćanja'.

Koalicija udruga u zdravstvu, uz ostalo, smatra da se dodatna administracija može izbjeći drukčijom organizacijom naplate participacije u domovima zdravlja, a očekuje da će se svi - uključujući obiteljske liječnike i udruge pacijenata - zauzeti za to da svi građani dobiju informacije o prednostima dopunskog osiguranja.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija PILOT PROJEKT Ministarstvo najavilo veliku promjenu u zdravstvu: Tiče se svih punoljetnih građana, a uskoro bi mogla stupiti na snagu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene