Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće britanskih znanstvenika

Karcinom uspješno liječe virusom herpesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karcinom vrata i glave, uz redovnu kemoterapiju i radioterapiju, uspješno se može liječiti genetski projektiranim virusom herpesa, tvrde britanski liječnici.

Londonska bolnica Royal Marsden na taj je način uspješno liječila 17 pacijenata. Nakon kirurške operacije uklanjanja tumora, ubrizgan im je virus, a 93 posto pacijenata kasnije više nije imalo tragove raka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima" Slika nije dostupna Napokon pronađen lijek? Muškarcu zaraženom virusom HIV-a nakon najnovije terapije bolest nestala iz krvi

Virus herpesa prodire u stanice zaražene rakom i ubija ih iznutra. Također pojačava pacijentov imunitet, jer proizvodi proteine za njegovu aktivaciju, piše BBC. Daljnja testiranja su planirana krajem ove godine. Tumor vrata i glave uključuje i usta, jezik te grlo.

>> Rak također može biti spriječen

'Liječenje je uspješno ako se rak otkrije u ranoj fazi, no nažalost, kod većine se pacijenata otkrije tek u zakašnjelom stadiju', rekao je Kevin Harrington, voditelj studije. Virus herpesa testiran je i na pacijentima koji boluju od raka kože.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene