Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti o prehrani

Kako se ove zime ne udebljati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što vam prvo pada na pamet kad netko spomene zimsku prehranu? Sarma? Kobasice? Grah? Božićni kolači? Vjerojatno upravo to, ali i još mnogo toga, no evo što bismo smjeli, a što ne jesti zimi.

S dolaskom hladnih zimskih dana trebalo bi prilagoditi i organizam kako bi što bolje izdržao niske temperature i efikasno iskoristio namirnice koje unosimo u sebe. Iako se svi volimo držati bakinih recepata koji nam pomažu da se ugrijemo u hladne dane, možda biste se ipak trebali informirati koje namirnice nam znače više tijekom zime.

Pročitajte i ovo Većina kupuje više hrane negoli može konzumirati EFSA i HAPIH donose Najviše novca trošimo na hranu! Savjeti kako smanjiti bacanje hrane i pritom uštedjeti Slika nije dostupna Koju bi hranu trebali izbjegavati? Sedam namirnica koje nikada ne bi trebali jesti

Još početkom jeseni smo kontaktirali nutricionista dr. sc. Ignaca Kuliera koji nam je već tada rekao kako bi obroci kojima ćemo se hraniti tijekom jeseni i zime trebali imati više kalorija od laganih obroka koje bismo trebali konzumirati ljeti. No, ipak ne treba pretjerivati. Iako zimska prehrana podrazumijeva meso kod svih osim kod vegetarijanaca i vegana, treba pripaziti da ti obroci ne budu premasni. A za one koje ne jedu meso tu su – jaja.

Na popisu poželjnih namirnica nalazi se, naravno, voće i povrće. 'Fine domaće juhice od povrća daju nam okrjepu u hladnim danima, a ne smijemo zaboraviti ni na domaće čušpajze', rekla nam je nutricionistica Tina Mihalj. Mihalj kao vrlo važne namirnice zimi ističe kelj, bundevu, repu, češnjak, brokulu, korjenasto povrće i kestene. 'Ne biste vjerovali koliko vitamina B, kalija i magnezija ima u kestenima. Njih bih svakako preporučila ukomponirati u zimski jelovnik. Što se tiče voća definitivno naranče i grejp koji su prepuni vitamina C', kaže Mihalj.

>> Pet savjeta kojima ćete u pet tjedana živjeti zdravije

A što je sa svim onim delikatesama koje sa sobom donose zimski dane, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. 'Iako se mnogi lako 'navuku' na čvarke, kobasice i slaninu to su namirnice koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama jer su vrlo masne', kaže Mihalj.

'Ovo će možda razveseliti velik broj Hrvata. Naime, popularna sarma je zapravo jako dobar obrok zimi. Kiseli kupus ima jako puno vitamina C zbog čega je vrlo pogodan za naš organizam zimi. Isto vrijedi i za kelj. Ljudi možda ne znaju, ali kelj ima više vitamina C od naranče', dodaje Mihalj.

A što bismo trebali izbjegavati? Ovi podaci neće biti po volji obožavateljima maminih i bakinih božićnih slastica. 'Slatkiše i kolače bi također trebalo svesti na minimum. Oni nisu nužno loši ukoliko se rade od integralnih namirnica i bez rafiniranog šećera, ali to u našim krajevima najčešće nije slučaj', rekla nam je Mihalj.

Dakle, primite se domaćih juhica i čušpajza, svježeg voća i povrća i zdrav organizam tijekom zime vam je zagarantiran.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene