Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kakao za dijabetičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šalica kakaa obogaćenog dodatnom količinom antioksidansa može poboljšati funkciju krvnih žila kod osoba s dijabetesom, objavili su njemački znanstvenici.

Istraživanje provedeno u Sveučilišnoj bolnici u Aachenu je pokazalo da dnevna konzumacija triju šalica vrste kakaa koja sadrži veću količinu antioksidansa flavanola može u roku od mjesec dana vratiti normalnu funkciju krvnim žilama.
Journal of the American College of Cardiology je objavio kako povišena razina šećera u krvi osoba s dijabetesom može oštetiti stijenke krvnih žila te im smanjiti fleksibilnost, posljedično povećavajući krvni tlak te rizik za bolesti srca i moždani udar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postaje luksuz? Čoko industrija u panici: Za potrebe potrošača nedostajat će 700.000 tona kakaa! Slika nije dostupna Svjetski paradoks Gorka istina iza slatke čokolade...

Antioksidansi flavanoli su prisutni i u nekim vrstama voća i povrća, zelenom čaju i vinu, a znanstvenici vjeruju da se njihov utjecaj na vaskularni sustav temelji na povezanosti s dušikovim oksidom, kemijskim spojem ključnim za širenje i stezanje krvnih žila.

Istraživači su u studiji koristili tip kakaa koji se zasad ne može naći u prodaji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene