Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno s prerađenim mesom !

Konzumacija kobasica može uzrokovati rak gušterače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveno dokazano da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače.

Prema istraživanju prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i to za petinu. Znanstvenici tvrde da čak jedna kobasica dnevno može povećati rizik od razvoja smrtonosne bolesti za 20 %, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Rak gušterače se zove 'tihi ubojica' jer u svojoj ranoj fazi ne pokazuje nikakve simptome. Čak i ako se jave, simptomi su nejasni: bol u leđima, gubitak apetita i gubitak težine.

Vrlo često se dogodi da se bolest dijagnosticira prekasno i zbog toga je postotak preživljavanja, od ove vrste raka, jako nizak.

Jako malo je poznato o uzrocima ove bolesti, ali jasno je i poznato da je alkohol, cigarete i višak kilograma pospješuju.

Znanstvenici u Švedskoj su otkrili da samo 50 grama, prerađenog mesa, dnevno, povećava vjerovatnost za oboljenje za 19 %. S ovim možemo poistovjetiti nekoliko krišaka salame, šunke ili slanine. 100 grama dnevno - što je jednako malom hamurgeru - povećava vjerovatnost za 38 %, a 150 grama za 57 %.

Zanimljivo je da obično crveno meso povećava šansu za dobivanje raka kod muškaraca, ali kod žena ne.

Znanstvenica  Susanna Larsson s Karolinska instituta iz Stockholma je rekla: 'Rak gušterače ima jako nisku stopu preživljavanja, stoga je važno shvatiti što može povećati rizik za oboljenje.'

Nešto više od 8 000 Britanaca, godišnje, razboli se od ove neizliječive bolesti. Vlast je zbog toga, lani, savjetovala javnost da ograniče konzumaciju crvenog i prerađenog mesa na 500 grama tjedno.

Istraživanje je objavljeno u časopisu British Journal of Cancer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene