Prema istraživanju prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i to za petinu. Znanstvenici tvrde da čak jedna kobasica dnevno može povećati rizik od razvoja smrtonosne bolesti za 20 %, piše Daily Mail.
Rak gušterače se zove 'tihi ubojica' jer u svojoj ranoj fazi ne pokazuje nikakve simptome. Čak i ako se jave, simptomi su nejasni: bol u leđima, gubitak apetita i gubitak težine.
Vrlo često se dogodi da se bolest dijagnosticira prekasno i zbog toga je postotak preživljavanja, od ove vrste raka, jako nizak.
Jako malo je poznato o uzrocima ove bolesti, ali jasno je i poznato da je alkohol, cigarete i višak kilograma pospješuju.
Znanstvenici u Švedskoj su otkrili da samo 50 grama, prerađenog mesa, dnevno, povećava vjerovatnost za oboljenje za 19 %. S ovim možemo poistovjetiti nekoliko krišaka salame, šunke ili slanine. 100 grama dnevno - što je jednako malom hamurgeru - povećava vjerovatnost za 38 %, a 150 grama za 57 %.
Zanimljivo je da obično crveno meso povećava šansu za dobivanje raka kod muškaraca, ali kod žena ne.
Znanstvenica Susanna Larsson s Karolinska instituta iz Stockholma je rekla: 'Rak gušterače ima jako nisku stopu preživljavanja, stoga je važno shvatiti što može povećati rizik za oboljenje.'
Nešto više od 8 000 Britanaca, godišnje, razboli se od ove neizliječive bolesti. Vlast je zbog toga, lani, savjetovala javnost da ograniče konzumaciju crvenog i prerađenog mesa na 500 grama tjedno.
Istraživanje je objavljeno u časopisu British Journal of Cancer.