Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rak, moždani udar

Japanski menadžeri umiru prije radnika jer nemaju vremena za liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski menadžeri i direktori tvrtki umiru ranije u odnosu na ostale radnike, jer im je rad važniji od zdravlja, objavili su znanstvenici u srijedu.

Predvođeni Kojiem Wadom sa Medicinskog fakulteta sveučilišta Kitasato, oni su utvrdili da se smrtnost od raka, moždanog i srčanog udara povećala nakon 2000., dok se za ostale radnike smanjila.

'Svaki Japanac sa zdravstvenim osiguranjem može otići u bolnicu, pa je pitanje zbog čega menadžeri umiru ranije? Odgovor je u tome što odgađaju odlazak u bolnicu', rekao je profesor Wada.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Koume Heroj na četiri šape: Trebala je biti samo maskota, a spasila je život čovjeku koji je imao srčani udar

Nemaju vremena za liječnika

'Oni nemaju vremena otići k liječniku čak i kad osjećaju simptome. Zbog toga umiru od uznapredovalog raka, nerijetko s metastazama, i umiru bez da su počeli s liječenjem', pojasnio je.

Znanstvenici, koji su svoju studiju objavili u časopisu British Medical Journal, smatraju da je ta pojava povezana s dugogodišnjom gospodarskom stagnacijom Japana nakon azijske gospodarske krize krajem 90-tih godina 20. stoljeća.

I stopa samoubojstava menadžera skočila je nakon 2000., dok je za ostale radnike ostala ista. 'Menadžeri su izloženi većem riziku i vode neuredniji život, nemaju vremena za tjelovježbu, spavanje....Unatoč većim plaćama žive nezdravijim načinom života', rekao je Wada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene