Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez straha kod zubara

I to je moguće: Bezbolno liječenje zubi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpuno bezbolno liječenje zubnog karijesa uz pomoć ozona, posljednjih je godina postalo pravi hit u svjetskoj stomatološkoj praksi, a za kolegama iz svijeta ne zaostaju ni hrvatski stomatolozi.

Po mišljenju predsjednik Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju dr. Hrvoja Jurića, stomatologe najviše veseli dobro djelovanje ozona na tvrda zubna tkiva, što se prije svega odnosi na učinkovito liječenje karijesa kao i liječenje korijenskih kanala gdje se, uz pomoć ozona, tkiva uspješno dezinficiraju. Na taj način poboljšava se učinkovitost terapijskih postupaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u Francuskoj Kupili Ferrari, brod i umjetnine vrijedne milijune: Postali su najbogatiji zubari, a onda procurile grozote koje su radili Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Pokvario vam se uređaj? Ne nasjedajte na fore trgovaca, sve jasno piše u Zakonu osim jedne cake, koja je i dalje siva zona

Dr. Jurić također ističe pozitivan terapijski učinak ozona i na sluznicu usne šupljine, primjerice u terapiji herpesa ili afti, gdje se korištenjem ozona značajno smanjuju simptomi, ali i trajanje bolesti. Tretman ozonom vrlo je jednostavan i bezbolan, a ovisi o tipu uređaja koji se koristi. Oboljelo mjesto ili zub izravno se, uz pomoć sonde, izlaže djelovanju ozona, a tretman traje od 20 sekundi do nekoliko minuta, ovisno o indikaciji i vrsti uređaja.

Ozon smanjuje broj bakterija

Obzirom da je karijes infektivna bolest uzrokovana bakterijama, djelovanjem ozona smanjit će se broj bakterija koje uzrokuju bolest, ističe dr. Jurić. Na taj način prevenira se razvoj karijesa u njegovoj najranijoj fazi, destruktivni demineralizacijsku procesi preusmjeravaju se u remineralizacijske, te na taj način spriječavaju razvoj i napredovanje karijesa, što je posebno važno kada je riječ o djeci.

Drugi oblik primjene ozona je, kako navodi dr. Jurić, tijekom liječenja uznapredovale karijesne lezije gdje se prema suvremenim načelima minimalno-invazivne stomatologije, uklanja najmanja moguća količina tvrdog zubnog tkiva, a prestali dio cakline i dentina dezinficira se ozonom prije postavljanja trajnog ispuna. Takvi postupci učinkovito pomažu u očuvanju zuba što duže u funkciji.

Protuupalna svojstva ozona u medicini se koriste već 100 godina Ozon je plin čija su antimikrobna i protuupalna svojstva poznata već više od 100 godina, te se stoga već dugo na različite načine primjenjuje i u medicini. Osim u medicini, ozon se koristi i u velikim industrijskim postrojenjima primjerice za dezinfekciju vode. Posljednjih godina primjena ozona u stomatologiji se intenzivirala i to ponajprije stoga što su se na tržištu pojavili različiti uređaji utjecajnih proizvođača stomatološke opreme, koji su postali dostupni širem krugu korisnika.

U hrvatskoj stomatologiji primjena ozona nije ograničena isključivo na privatnu praksu. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od prvih i vodećih centara za istraživanja učinkovitosti ozona u stomatologiji u ovom dijelu svijeta, koji daje znanstvenu podršku primjene tog oblika liječenja za veliki broj stomatologa u praksi, napominje dr. Jurić. Budućnost primjene ozona u stomatologiji i cijeloj medicini više nije upitna, jer je njegova učinkovitost višestruko dokazana, ističe dr. Jurić, no napominje da on nije 'lijek za sve'. Ozon treba koristiti na pravilan način i s točno postavljenom dijagnozom, koja će onda osigurati i očekivani dobar terapijski učinak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene