Tu tvrdnju potkrepljuje i jedna od studija provedenih na grahoricama koje su gotovo svakodnevna sastavnica jelovnika stanovnika Malezije. Malezijski znanstvenici ispitivali su razne vrste graha, mahuna i graška, a procjenjivali su se njihov antioksidativni kapacitet i biološki aktivni spojevi.
Šampionom je proglašen vrtni grašak, koji je prednjačio u sadržaju spojeva kojima se pripisuje antioksidativni učinak.
Spomenuti spojevi su fenoli, askorbinska kiselina i beta-karoten, a njihova koncentracija pozitivno korelira s antioksidativnim kapacitetom namirnice.
Najčitanije
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"
-
Užasni prizori
FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu
-
Suzana, ne ide to tako
Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica