Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 41. je teže...

I muškarcima otkucava...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muška plodnost također opada s godinama. Najznačajnija je, kažu znanstvenici, 41. godina. Nakon nje mogućnost da postanu očevi naglo se smanjuje.

Mnogi su muškarci dokaz da se i u starijoj dobi može postati ocem. Primjerice Rod Stewart je svoje šesto dijete dobio je u 66. godini. Mnogi stoga ovo najnovije istraživanje uzimaju s rezervom, prenosi Daily Mail. Naime, ovo upozorenje muškarcima dolazi od strane studije gdje su muškarci oplođivali jajašca od žena donora. U tom kontekstu, korištenje jajašca donatorice dopustilo je znanstvenicima da odvojeno proučavaju utjecaj godina muškaraca na plodnost. Jajašca su donirana od mladih, zdravih žena tako da je svaka razlika u uspješnosti trudnoća bila posljedica kvalitete sperme, odnosno godina muškaraca. A razlika je bila očita, plodnost se smanjivala za 7% za svaku godinu od 41. do 45. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pasta za zube, sapun... ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE 'Kućanske' kemikalije opasnije nego što se mislilo Slika nije dostupna 'Izvor života' Silovale najmanje 17 muškaraca zbog sperme za obrede

Šanse za trudnoću muškaraca u 41.godini bile su 60%. Onih u 45. godini samo 35%. ‘Muškarci također imaju biološki sat. Nije isti kao kod žena, ali ne mogu stalno odgađati trenutak da postanu očevi’, rekla je znanstvenica Paula Fettback za Daily Mail, sa klinike Huntington Medicina Reproductiva u Brazilu. Ginekolog iz bolnice u Ženske bolnice Liverpool i član britanske Udruge za plodnost, Charles Kingsland, sumnja u kvalitetu istraživanja i kaže da je kvaliteta ženskih jajašaca daleko važnija. Muškarcima koji žele ostati u dobrom reproduktivnom stanju savjetuju da paze na zdravlje i da se bave sportom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene