Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Humanitarna akcija za proširenje Registra darivatelja koštane srži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Humanitarna akcija darivanja krvi za proširenje hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži održava se danas u šibenskim hotelima Solaris, a zajednički ju organiziraju Zaklada "Ana Rukavina" i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u sklopu prvog Međunarodnog kongresa Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare kako MUP već 16. put sudjeluje u ovakvim akcijama te je do sada u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži upisano 1800 djelatnika MUP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne(humana) medicina Djevojčici život spasila koštana srž samo za to rođenog brata Slika nije dostupna Zaklada 'Ana Rukavina' prikuplja sredstava za tipizaciju uzoraka

Sudjelovanjem u ovakvim akcijama MUP želi i druge potaknuti da se uključe, naglasio je Buterin, pozivajući MUP-ove djelatnike da rad Zaklade "Ana Rukavina" podupru i novčanim sredstvima, budući da je tipizacija prikupljenih uzoraka krvi skup postupak.

Upraviteljica Zaklade "Ana Rukavina" Marija Rukavina podsjetila je kako je do 2005. godine, kada se njezina kći Ana razboljela od leukemije, u Registru bilo svega 156 potencijalnih darivatelja. Pokretanjem akcije prikupljanja uzoraka krvi u samo deset mjeseci u Registar je upisano oko 31.000 potencijalnih darivatelja koštane srži, kazala je Rukavina, dodajući kako je ovo već četvrta akcija prikupljanja krvi u Šibeniku.

Samo u jednoj od tih akcija prikupljeno je više od 800 uzoraka krvi čime se Šibenik, nakon Osijeka, svrstao među gradove s najvećim odazivom potencijalnih darivatelja, rekla je Rukavina.

Do sada je obavljeno 2300 tipizacija prikupljenih uzoraka krvi, a do kraja godine planirano je ukupno 8000 tipizacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene