Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili Alzheimerove bolesti

Gubitak sluha vodi do gubitka pamćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stariji ljudi koji lošije čuju mogli bi oboljeti od demencije, što može dovesti i do Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici su pronašli vezu između gubitka sluha i gubitka pamćenja. Tim otkrićem mogao bi se smanjiti broj oboljelih od demencije, odnosno gubitka pamćenja, i to za 10 posto do 2050. godine.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći

Istraživanje je proveo doktor Frank Lin sa Johns Hopkins medicinskog instituta u Baltimoreu. On i njegovi kolege proučavali su 639 osoba u dobi od 36 do 90 godina, koje nisu patile od gubitka pamćenja. Sudionici su bili podvrgnuti kognitivnim i slušnim testiranjima između 1990. i 1994. godine.

Do svibnja 2008. godine kod tih istih sudionika praćen je mogući razvoj demencije ili Alzheimerove bolesti. 125 sudionika je imalo blage slušne probleme, 53 umjerene, a šest njih je imalo teško oštećenje sluha.

>> Oprezno sa šumom u uhu kad utihne galama

Rizik od demencije je bio povećan kod onih koji su imali srednje ili jako oštećenje sluha. Kod osoba starijih od 60 godina čak trećina oboljelih od demencije imala je i slušne probleme, piše Telegraph. Oni koji su imali oštećen sluh, imali su i povećane šanse za razvoj Alzheimerove bolesti i to za 20 posto u odnosu na one s normalnim sluhom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene