Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gubici vida i sluha su povezani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gubici vida i sluha kod starijih ljudi, čini se, idu ruku pod ruku, pokazala su istraživanja. Australski znanstvenici su do tog zaključka došli istražujući slučajeve 2 tisuće osoba strarijih od 70 godina.


Pokazalo se da volonteri koji imaju problema s vidom imaju i veće šanse da počnu patiti od problema vezanih sa sluhom, a čini se da je i uzrok oba poremećaja isti.
 
Ključni uzorak znanstvenicima bila je grupa kombinirana od starijih osoba koje imaju poteškoća s vidom. Izabrane su osobe s istim stupnjem oštećenja, no dok jedni svoj vid mogu korigirati naočalama i kontaktnim lečama, ostatak grupe jednako loše vidi bez obzira na to nosi li pomagala za vid ili ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice korištenja Sedam načina na koji pametni telefoni narušavaju zdravlje! Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Dugotrajno uzimanje acetilsalicilne kiseline povezano s gubitkom vida

88 posto svih njih, utvrđeno je, ima i problema sa sluhom.

Autori istraživanja sa Sveučilišta u Sydneyu smatraju kako je uzrok ovih poremećaja isti, s obzirom da su obje pojave povezane sa starenjem.
 
No, osim starenja, poremećajima pogoduju i neki drugi faktori.
 
- Izloženost stresu, pušenje i ateroskleroza čimbenici su koji su tkođer usko povezani s pojava slabijeg sluha, mrena i sličnih poremećaja, stoji u studiji.
 
Posebno velik rizik od takvih smetnji imaju osobe oboljele od dijabetesa.
 
- Daljnji tijek istraživanja trebao bi pomoći u razumijevanju konkretnih veza između gubitka vida i sluha kod starijih osoba, što bi nam pomoglo pri pravovremenoj liječničkoj intervenciji i odgađanju pojave tih smetnji, koje su na kraju, s godinama, ipak nezaobilazne, kaže Sue Brown, članica istraživačkog tima.

Brown dodaje da trenutačno samo u Velikoj Britaniji od takvog dualnog poremećaja pati oko 2 milijuna osoba starijih od 65 godina. 
 
- Sa starenjem polpulacije ovaj ćem se problem sve više produbljivati, budući da slabljenje osjetila vida i sluha bitno otežava komunikaciju s okolinom i mobilnost ljudi, što nam itekako daje za pravo da nastavimo s istraživanjima kako bi na što duže vremensko razdoblje odgodili pojavu ovih poremećaja, kaže Brown.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene