Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakodnevna konzumacija

Grožđe i soja spuštaju krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grožđe, bogato kalijem i antioksidansima, kao i soja, bogata izoflavonima, mogu spriječiti povišen krvni tlak koji je pak važan čimbenik rizika kardiovaskularne bolesti, pokazale su dvije studije predstavljene na 61. godišnjem skupu kardiologa u Chicagu ovaj vikend.

Svakodnevna konzumacija grožđa može smanjiti tlak kod osoba u kojih je tlak blago povišen, pokazala je studija provedena na 46 muškaraca i žena.

Na kongresu je predstavljena i studija o soji provedena na 5.115 Amerikanca, bijelaca i afroamerikanaca u dobi od 18 do 30 godina. Istražitelji su se usredotočili na izoflavone, tvari bliske ženskome hormonu estrogenu. Izoflavoni pridonose proizvodnji dušičnih oksida koji šire krvne žile i smanjuju krvni tlak.

Osobe s blago povišenim tlakom imaju sistolički tlak između 120 i 139 mm/Hg, a dijastolički između 80 i 89 mmHg (milimetara stupaca žive). Svaki treći odrasli Amerikanac ima blago povišen tlak, prema medicinskim podacima. Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele grožđe smanjile sistolički tlak u četvrtom, osmom i dvanaestom tjednu (od -4,8 posto do -7,2 posto).

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Čaša sojina mlijeka na dan

Studijom nije objašnjeno kako djeluje grožđe, no rečeno je da je bogato kalijem i antioksidansima kao što su polifenoli. No znanstvenici su rekli da su potrebna klinička ispitivanja radi potvrde njihovih rezultata.

Skupina koja je konzumirala soju (više od 2,5 miligrama na dan) smanjila je vidno sistolički tlak (- 5,5 mmHG u prosjeku). Dovoljno je popiti čašu sojina mlijeka s 22 mg izoflavona, rekla je glavna autorica studije, Safiya Richardson sa sveučilišta u Columbiji (New York).

Studija je prvi put pokazala blagotvoran učinak soje na Afroamerikance, skupine u kojih je izražena učestalost povišenog krvnog tlaka. Richardson je pozvala na provedbu kliničkih ispitivanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene