Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glazba pojačava okus vina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crno vino ukusnije je ako ga pijete uz glazbu Jimija Hendrixa ili Rolling Stonesa, a i bijelo ima svoje glazbene miljenike, pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika na Sveučilištu Edinburgh objavljeno u srijedu.

Dok crno vino najbolje razvija svoje djelovanje uz glazbu Hendrixa ili Stonesa, bijelo vino djeluje posebno dobro ako se pije uz pjesme Kylie Minogue ili Tine Turner.

Profesor Adrian North, voditelj istraživanja o uzajamnom utjecaju vina i glazbe provedenog na Sveučilištu Edinburgh, očekuje da će trgovci vinom ubuduće na bocama imati otisnutu preporuku o odgovarajućoj glazbi koju je najbolje slušati uz dotično vino.

Istraživanje je provedeno na Odjelu za psihologiju, a u njemu je sudjelovalo 250 studenata edinburškog sveučilišta.

Između ostalog, stručnjaci su otkrili da okus caberneta sauvignona jača kad se pije uz "jaku i tešku glazbu". Na drugoj strani, chardonnay bolje prija uz "poletne i osvježavajuće" melodije.

Škotski su znanstvenici stoga preporučili da se cabernet sauvignon uživa između ostaloga uz "All Along The Watchtower" (J. Hendrix), "Honky Tonk Woman" (Rolling Stones), "Live And Let Die" (Paul McCartney and Wings) te "Won't Get Fooled Again" (The Who).

Chardoney najbolje prija uz "Atomic" (Blondie), "Rock DJ" (Robbie Williams), "What's Love Got To Do Woth It" (Tina Turner) ili "Spinning Around" (Kylie Minogue). Vino sorte Syrah posebice je dobro uz Puccinijevu ariju "Nessun Dorma", dok je merlot najpitkiji uz "Sitting On The Dock Of The Bay" Otisa Reddinga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene