Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuda tehnologije

FOTO NIKAD VIĐENO Simulacija porođaja u 3D

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako danas ne postoji ništa što računalni programi više ne mogu simulirati. Novi računalni program tako može u 3D virtualnoj stvarnosti simulirati porođaj djeteta.

Prvi svoje vrste, novi računalni 3D simulator porođaja program je koji mora u obzir uzeti, između ostalog, i faktore poput oblika tijela majke te oblika i položaja tijela nerođenog djeteta u utrobi. Taj program mogao bi pomoći uvelike pri opasnim i rizičnim porođajima djeteta, provođenjem simulacija istih te analiziranja dobivenih podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama i kod susjeda Djevojka (20) rodila bebu u WC-u autobusne stanice: "Upala je u školjku, bila je sva plava" Dražan Butorac nakon akcije HGSS-a Žena koja je rodila na Paklenici nije bila svjesna trudnoće, ginekolog objašnjava kako je to moguće

Odsad i muškarci mogu 'iskusiti' što znači biti trudan

"Možete vidjeti što se događa prilikom porođaja. Simulator vam pokazuje što se događa u utrobi", istaknuo je Rudy Lapeer, računalni znanstvenik sa Sveučilišta East Anglia te voditelj istraživanja koje je prezentirano 22. studenog na znanstvenoj konferenciji E-zdravlje i bioinženjering u Rumunjskoj, prenosi Live Science.

Glavna prednost i razlika tog simulatora od trenutnih na tržištu, jest ta što on može simulirati porođaj u nepoznatom scenariju, odnosno s nepredvidljivim komplikacijama. Isto tako, taj je simulator napravljen tako da se prilagođava specifičnostima svake pacijentice i njezinog nerođenog djeteta. To se postiže skeniranjem.

Simulator se isto tako može koristiti za vježbu, a liječnici i babice su dosad mogli vježbati isključivo na lutkama ili promatrajući porođaje uživo.

Tijekom porođaja, odnosno većine porođaja, beba izvodi prepoznatljiv set od sedam pokreta, a ovaj simulator može zasad reproducirati tri takva pokreta. Lapeer se nada kako će program u narednih godinu dana uspjeti simulirati svih sedam pokreta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene