Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječenje raka kože

Dva nova lijeka pokazuju veću učinkovitost od kemoterapije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi lijekovi pokazali su se učinkovitijima od kemoterapije u sprečavanju širenja smrtonosnog raka kože, tvrdi novo istraživanje.

Lijekovi bi trebali blokirati gene povezane s uznapredovalim melanomom te na taj način spriječiti daljnji rast i razvoj stanica raka, prenosi The Times od India.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednje istraživanje Nakon ovoga će vam omiljena šalica kave biti još draža! Slika nije dostupna Prva u Americi Ovo je zabranjeno u Kaliforniji!

Oba lijeka, trametinib i dabrafenib, testirala je britanska farmaceutska tvrtka kod bolesnika s naprednim stadijem melanoma, a rezultati su prikazani u Chicagu na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju.

Utvrđeno je da je oko 80 posto bolesnika s BRAF-mutiranim tumorom koji su tretirani trametinibom bilo živo nakon šest mjeseci, u usporedbi sa 67 posto koji su kao terapiju odabrali standardno liječenje kemoterapijom.

>>Šokantno: Što je sunce napravilo jednoj strani lica

U međuvremenu, lijek dabrafenib koji proizvodi tvrtka GlaxoSmithKline, odgodio je progresiju bolesti za čak 5 mjeseci, dok liječenje kemoterapijom rast stanica raka odgađa za manje od 3 mjeseca, rekao je dr. Robert Caroline, glavni istraživač studije.

U ranoj fazi istraživanja u 77 bolesnika koji su koristili nove lijekove, zabilježen je manji broj oštećenja kože od bolesnika koji su koristili neke prijašnje terapije.
Iako su stariji lijekovi pomogli mnogim bolesnicima, tumor na kraju ipak može postati imun na te lijekove.

Također, blokiranje BRAF-mutiranog tumora može uzrokovati sekundarne stanice raka kože, koje nisu tako ozbiljne kao melanom, mogu se kirurški ukloniti, ali su ipak nepoželjne, rekao je dr. Robert.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene