Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje spriječiti nego liječiti

Drevnom medicinom u borbu protiv prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naglo zahladnjenje, vjetar, kiša i eto prehlade. Temperatura u tren prikuje čovjeka za krevet, a posebno su ugrožena djeca.

Uz svu modernu medicinu, u takvim slučajevima nerijetko najbolje pomažu drevni lijekovi. Tko se sa zimskim boljkama bolje može nositi od ljudi u čijem kraju zima najdulje i traje. Kažu, samo treba očuvati tradiciju. 'Ako je problem s kašljem koristimo čaj, ima i od stolisnika, imamo neke mješavine. Tu su i smrekove iglice koje koristimo', priča Slavica Sveticki iz Ravne Gore.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

>> Vitamin C ne štiti od prehlade

No smrekove iglice, primjerice u gradu, i nije baš lako pronaći. No protiv kašlja postoji i jednostavniji recept. 'Znači, jednu kapulu sameljemo, iscijedimo sok i pomiješamo s duplom količinom vode. Stavimo žličicu meda i to pijemo, pijuckamo i to rješava problem', kaže Ivan Lesinger iz udruge Zdrav život. Priroda nudi rješenja i za one najmlađe.

Dokazana simbioza

'Ono što se u pučkoj medicini najčešće koristilo to je korijen od bijelog sljeza kao sluzavo sredstvo koje se ukapavao. To znaju sve majke jer su na taj način i djecu, novorođenčad liječili', ističe Lesinger. Ipak, liječnici kažu, bolje spriječiti nego liječiti. Preporuča se uzimanje vitamina C. Dobri izvori C vitamina su celer, peršin, kupus, kiseli kupus također.

Preventivno će na gripu i prehladu prehladu djelovati i mješavina čaja od bazge, kamilice i lipe, a pomoći će i kad se prvi simptomi već pojave. 'Simbioza između tih djelovanja je zaista velika i danas znanstveno dokazana', kaže Lesinger. Dokaz da se lakše tegobe zaista uspiju riješiti samo prirodnim lijekovima nudi nam i gospođa Blažica. U svakom slučaju, valja pokušati. Do ljekarne uvijek stignete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene