Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dojenje nije 'krivac' za opuštene grudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno dosadašnjem vjerovanju, dojenje ne utječe na opuštenost grudi kod žena, već je razlog tomu zapravo trudnoća, moglo se čuti na nedavno održanoj Konferenciji članova Američke udruge plastičnih kirurga, a prenosi BBC.

Znanstvenici koji su sudjelovali u radu skupa su kao jedan od važnih razloga za tu pojavu, među ostalim naveli pušenje i životnu dob.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za majkom Šok na školskom dvorištu: Pronađena tek rođena beba, pothlađena i jedva živa Kelsey Hatcher MEDICINSKI FENOMEN Žena s dvije maternice rodila dvaput u dva dana: Ovo se događa jednom u 50 milijuna slučajeva

Autor studije i izlaganja o spomenutom fenomenu, američki plastični kirurg Biran Rinker rekao je kako se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled nakon razdoblja dojenja djeteta te da se češće odlučuju na dojenje.

Kolegama okupljenim na konferenciji objasnio je kako je na zamisao o tomu da provede istraživanje došao nakon što mu je u ordinaciju stizao velik broj pacijentica s istim zahtjevom - da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, kako su mu gotovo sve objasnile "opustile zbog dojenja".

Zbog toga je s kolegama sa Sveučilišta u Kentuckyju odlučio je provesti studiju na 132 žene koje su se u razdoblju između 1998. i 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina ih je bar jedanput bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto među njima bar je jedanput dojilo dijete.

Tim znanstvenika prikupio je podatke od svake pacijentice, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini košarica grudnjaka što su ga nosile tijekom trudnoće i podatak o tomu jesu li ikada pušile. Ustanovili su da nema razlike u stupnju ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, između žena koje su dojile i onih koje nisu.

No, ustanovili su da su drugi faktori odigrali važnu ulogu. Stupanj opuštenosti grudi povećavao se s brojem rođene djece, a jedan od važnih faktora bilo je i pušenje. Naime, pušenje razgrađuje vezivnotkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, a zove se elastin. On je odgovoran za zategnutost kože koja 'drži' grudi, objasnio je dr. Rinker, zaključujući kako iz toga proizlazi i mogućnost obrnutog procesa.

Rinker je spomenuo kako jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i korištenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.

S analizom i rezultatima istraživanja svojeg američkog kolege složio se i britanski estetski kirurg Kevin Hancock iz Liverpoola. On je kazao kako je trudnoća najčešći pokretač promjena na grudima do kojih dolazi kod žena tijekom trudnoće, jer se one povećavaju zbog predstojeće laktacije, a istodobno dolazi do rastezanja kože. Zaključili su kako "nema nikakvih dokaza da je dojenje uzrok bilo kakvih promjena na ženskim grudima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene