Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lahanofobija

Djevojci dijagnosticiran strah od - povrća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vicki Larrieux, 22-godišnjakinja iz Portsmoutha, tvrdi kako nikako se nikako ne može zdravo hraniti jer se panično boji - povrća!

Vicki pati ne tako rijetke fobije koja ima i službeni naziv - lahanofobija. Znojenje i napad panike kod ove se mlade žena javlja već pri samom pogledu na zrno graška ili kelj. Njezina se ishrana stoga sastoji samo od mesa, krumpira, žitarica i povremeno jabuka, a nepoželjan je čak i poneki zalutali komadić mrkve. 'Već kao dijete sam imala neki iracionalan strah od povrća. Kada bih na svom tanjuru vidjela grašak ili mrkvu jednostavno bih poludjela. No, kako se to nastavilo i u kasnijoj dobi, počela sam sumnjati da nije u pitanju to da ja ne volim porće, već da se zaista radi o nekoj fobiji. Jer svaki pogled na povrće, čak i ako nije u mojem tanjuru, kod mene izaziva osjećaj panike. Počinjem se znojiti i sce mi ubrzano lupa. Ljudima je to možda smiješno, no meni to baš i nije ugodno. Nije samo da ne volim okus brokule ili kelja. Sam pogled na njih... Brrrr... Ne bih ih nikada mogla dotaknuti', ispričala je 22-godišnjakinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaustavljen na granici Hrvati ga baš vole jesti, a sada pronađen štetan pesticid u njemu: Kamion vraćen u Egipat Slika nije dostupna 26 godina bez zubara Preživio rat, a bojao se sjesti u zubarski stolac!

Vicki stoga ima velikoh problema pri odlasku u supermarket ili pak na večeru u restoran sa svojim dečkom, 25-godišnjim Josephom Jadeom. 'Pravo mi je mučenje otići u trgovinu jer povrće običnos toji odmah kod ulaznih vrata. Moj dečko je vrlo obziran prema meni i nastoji mi olakšati koliko može. Dobro da nije vegetarijanac jer to jednostavno ne bi išlo', izjadala se Vicki koja u svojem problemu nije usamljena. Od lahanofobije samo u Britaniji pati nekoliko tisuća ljudi. Jedan od tretmana uključuju 'psihološko reprogramiranje' kako bi se anksioznost pri pogledu na povrće stavila pod kontrolu. 'Učim kako kontrolirati strah no nije lako. Posebno kad upoznam neke nove ljude, sigurno misle da sam totalno luda. No, uvjerena sam da ću jednom nadvladati taj strah. Voljela bih sjesti za stol i najesti se kao čovjek.', dodala je Vicki. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene