Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo novo australsko istraživanje

Djeca očeva pušača sklonija bolesti leukemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca očeva koji su pušili u vrijeme kad su djeca začeta barem su 15 posto sklonija bolesti akutne limfoblastične leukemije, najčešće zloćudne bolesti dječje dobi, pokazalo je australsko istraživanje.

'Rezultati istraživanja pokazuju da je pušenje očeva većeg broja cigareta u vrijeme začeća rizičan čimbenik za akutnu limfoblastičnu leukemiju (ALL) u djece', napisali su istraživači s australskog Telethon instituta za istraživanje zdravlja djece u časopisu American Journal of Epidemiology.

Djeca očeva koji su pušili najmanje 20 cigareta na dan u vrijeme začeća imaju 44 posto veće izglede da obole od te bolesti, utvrdilo je istraživanje.

U svijetu od ALL-a oboli troje do petero djece na sto tisuća.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 300 djece s ALL-om i istraživači su uzimali podatke i o pušačkim navikama roditelja.

Pušenje majki nije utjecalo, no veza je pronađena s pušenjem očeva.

Tim pitanjem već se prije bavilo devet istraživanja i u šest je utvrđena veza pušenja očeva i pobolijevanja djece.

Stručnjaci kažu kako je moguće da otrovi iz cigareta oštete spermije koji, iako oštećene DNA, i dalje mogu oploditi jajnu stanicu, ali to objašnjenje još nije dokazano.

Oni navode i da na veće izglede za razvoj te bolesti u dječjoj dobi mogu utjecati i drugi čimbenici u okolišu, kao što su izloženost rentgenskom zračenju ili majčina izloženost bojama ili pesticidima tijekom trudnoće. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene