Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danas Svjetski dan šećerne bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 14. studenog, Svjetskog dana šećerne bolesti, Zagrebačko dijabetičarsko društvo u Gradskoj je kavani danas organiziralo besplatno mjerenje količine šećera u krvi, krvnog tlaka, pregled stopala te mjerenje tjelesne mase, a akciju prati i izložba proizvoda za dijabetičare.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 300.000 ljudi boluje od šećerne bolesti, a dijabetes je na petom mjestu na ljestvici uzroka smrtnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast oboljelih Ova bolest pacijentima prosječno uzme 8 i pol godina života: Šokantan je broj neotkrivenih slučajeva Ivona Poljak Zahvaća 500.000 građana Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor”

U svijetu od dijabetesa boluje oko 170 milijuna ljudi, a stručnjaci procjenjuju da će se do 2020. taj broj udvostručiti.

Dijabetes se povezuje s prekomjernom težinom, nezdravom prehranom, te nasljednim faktorima u obitelji. Stoga su zdrava prehrana, tjelovježba i smanjenje prekomjerne težine imperativi u prevenciji te bolesti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je "Dijabetes - jednaka skrb svima", a u njegovu obilježavanju u Hrvatskoj sudjeluje četrdesetak udruga koje okupljaju oboljele od te bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene