Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba je preležati

Čuvajte se gripe, sezona je na vrhuncu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idućih tjedana sve više bi se mogli tražiti lijekovi protiv glavobolje, temperature i kašlja. Sezona gripe bliži se samom vrhuncu.

U Službi za epidemiologiju kažu da su dosad registrirali oko 3 tisuće oboljelih, iako bi realan broj mogao biti i do 5 puta veći. Ove godine dostupni su virusi i tipa A i tipa B. Tu je također i pandemijski tip virusa koji nije mutirao od 2009., pa su mnogi stekli imunitet. No, protiv svih tih virusa postoji cjepivo za koje su građani manje zainteresirani nego lani. U usporedbi s prošlom godinom, dosad je potrošeno oko 80 tisuća doza manje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Gripa/Ilustracija Jedna osoba preminula Broj oboljelih od gripe raste: Liječnici otkrivaju je li kasno za cjepivo

>> U Hrvatskoj nešto više od 3.000 oboljelih od gripe, očekuje se porast

Uz cjepivo i pomoć zdravih namirnica, liječnici kažu da je gripu važno preležati. Prije svega, da se virusi ne šire na osobe u okruženju, ali i da se organizam oporavi. To se posebno odnosi na starije osobe, kronične bolesnike i djecu predškolske i školske dobi. Visoka temperatura, kašalj i bolovi dovoljan su razlog za posjet liječniku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene