Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje neurološke upale

Čokoladom protiv napadaja migrene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da čokolada osim hedonističke ima i terapijsku komponentu potvrđuju znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju. U svojoj nedavnoj studiji pokazali su kako prehrana obogaćena kakaom smanjuje neurološka upalna zbivanja povezana s nastankom migrene.

Migrena, karakterističan tip glavobolje, zahvaća 10-15 posto populacije, a žene pritom dvostruko češće nego muškarce. Često je ograničena samo na polovicu glave, a prethode joj vizualne senzacije (svjetlosni bljeskovi, točke i oblici koji se kreću po vidnom polju, zamućenje vida), trnci u rukama i nogama te uznemirenost. Vrlo je često popraćena mučninom, povraćanjem i izrazitom preosjetljivošću na svjetlost i zvukove. Migrenozni napadaj može trajati od 4 pa čak do 72 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio časopis Teški metali pronađeni u popularnim američkim čokoladama: Može izazvati probleme u živčanom sustavu Ilustracija omiljena poslastica Imate li je kod kuće? Povlači se čokolada, imate pravo na povrat novca

Prema mnogim stručnjacima, uzrok migrene leži u ličnom živcu trigeminusu, odnosno porastu pro-upalnih proteina u njegovim dijelovima. Svakodnevna kontinuirana konzumacija kakaa smanjuje stvaranje upalnih i povisuje razinu protuupalnih čimbenika te se time smanjuje rizik od nastanka migrene. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene