Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čokoladne masti: Dobre ili loše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zasićene masne kiseline povećavaju rizik od bolesti srca jer povisuju razinu ukupnog i LDL kolesterola.

Međutim, nemaju sve zasićene masne kiseline takav učinak: laurinska, miristinska i palmitinska povisuju razinu kolesterola u krvi. One masne kiseline koje ima manje od 10 atoma ugljika, a to su srednje i kratkolančane imaju neutralan utjecaj na kolesterol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najgore ideje Google upozorava: Ovo su LOŠE lozinke! Slika nije dostupna Istraživanje EKSKLUZIVNO Evo od čega strahujemo, a od čega očekujemo korist u EU

A koje masti sadrži čokolada?

Oko 30 % otpada na stearinsku. Budući da stearinska kiselina ne povisuje LDL, među proizvođačima je nastala euforija i stearinska kiselina se počela intenzivnije upotrebljavati. 

Međutim, novije su studije pokazale da stearinska kiseline zapravo povećava rizik od koronarne bolesti srca, unatoč tome što ne povisuje LDL kolesterol.Jedno od objašnjenja je njen nepovoljan utjecaj na razinu HDL kolesterola.

Loša vijest za ljubitelje čokolade: čokoladne masti nisu ništa bolje od onih iz crvenog mesa, ali nije sve tako crno i treba uzeti u obzir da kakao pa i čokolada također sadrže i korisne flavonoide

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene