Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čišćenje je dobro za psihu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 20 minuta fizičke aktivnosti svakog tjedna može znatno poboljšati mentalno zdravlje, čak i ako je ta aktivnost obavljanje običnih kućanskih poslova, rekli su znanstvenici.

Istraživanje je uključilo više od 20,000 muškaraca i žena, koji su sudjelovali u velikoj škotskoj zdravstvenoj anketi, a otkrilo je kako je bilo kakav oblik dnevne fizičke aktivnosti povezan s manjim rizikom za stres.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagla narav Zabila suprugu škare u srce jer joj nije htio pomoći pospremiti kuću Slika nije dostupna Kad bi barem svi bili poput njega VIDEO: Ako ste mislili da vi brinete o kući...

Više od 3,000 ispitanika smatralo je da pate od stresa ili anksioznosti, no istraživači su otkrili da su oni koji su se bavili fizičkim aktivnostima, uključujući kućanske poslove, vrtlarstvo i pješačenje, imali manju vjerojatnost za loše mentalno zdravlje.

Najjači učinak nađen je kod onih koji su se bavili sportom, što je za trećinu smanjilo rizik za stres.

U članku objavljenom u časopisu "British Journal of Sports Medicine", znanstvenici su zaključili: "Naše istraživanje je velikim dijelom u skladu s otkrićima prijašnjih populacijskih istraživanja, mada je teško provesti potpunu usporedbu s našim podacima zbog razlika u mjerilima mentalnog zdravlja i procjeni fizičke aktivnosti."

Richard Colwill, glasnogovornik britanske zaklade za mentalno zdravlje "Sane", rekao je za BBC: "Ovo istraživanje može dati nadu onima koji osjećaju duševnu bol da male, gotovo beznačajne promjene u načinu života mogu poboljšati duševno blagostanje."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene