Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cink smanjuje trajanje i težinu simptoma prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unos pastile cinka u roku od 24 sata od pojave simptoma prehlade smanjuje trajanje i težinu simptoma, navodi se u izvješću objavljenom u stručnom časopisu The Journal of Infestious Diseases.

Ranije studije o korištenju cinka kod simptoma prehlade pokazale su oprečne rezultate, izjavili su autori izvješća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti (Foto: Dnevnik.hr) USUSRET SEZONI INFLUENCE Upozorenje stručnjakinje: Svi bismo mogli biti zaštićeni od gripe kada bi se samo 30 posto građana cijepilo

Dr. Ananda S. Prasad sa Sveučilišne medicinske škole Wayne u Detroitu i njegovi kolege istraživali su učinak pastila cinkovog acetata u liječenju prehlade kod 50 dobrovoljaca koji su imali simptome gripe 24 sata ili manje. Sudionici studije dobili su po jednu pastilu koja sadrži 13,3 miligrama cinka ili placebo svaka dva do tri sata tijekom dana.

Prosječno trajanje simptoma prehlade bilo je oko četiri dana u skupini koja je uzimala pastile cinka u usporedbi sa 7 dana u skupini koja je dobivala placebo.

Nakon četiri dana zabilježen je prestanak simptoma prehlade kod 56 posto sudionika studije koji su uzimali cink, dok je cijela kontrolna skupina i dalje imala simptome.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene