Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijepljenje protiv gripe počinje 29. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv gripe ove će godine početi u ponedjeljak, 29. listopada, najavio je danas epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Branko Kolarić.

HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 650.000 doza cjepiva, što je 50.000 doza manje nego lani. Od toga je 10 posto cjepiva namijenjeno starijoj populaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija respiratorne infekcije Počelo cijepljenje protiv gripe, doznajte za koga je besplatno Cijepljenje protiv gripe - 4 Sezona pred vratima Počinje cijepljenje protiv gripe, pogledajte za koga je besplatno: "Molimo pacijente da se najave telefonom ili mailom"

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a cijena za ostale građane, pretpostavljaju u HZJZ-u, mogla bi biti oko 35 kuna, kao i lani, no o tomu će odluku donijeti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje idući tjedan.

Distribucija ovogodišnjeg cjepiva po županijama započinje sutra i do 26. listopada sve će županije biti opskrbljene novim dozama cjepiva, napominje Kolarić.

Epidemija gripe u Hrvatskoj očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, tako da cijepljenje, kao i proteklih godina, počinje krajem listopada.

Iznimka je bila prošla godina kad je, zbog tehničkih problema oko nabave i distribucije doza, cijepljenje počelo mjesec dana kasnije.

Tijekom prošle sezone od gripe je oboljelo nešto manje od 109.000 ljudi.

I ove godine očekuju se inačice uobičajenih sojeva virusa gripe - virusi A tipa Solomon Islands H1N1 i Wisconsin H3N2, te virus B tipa Malasya.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene