Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Dokazano: Česti udarci u glavu dugoročno rezultiraju bolestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde da imaju dokaze za ranije iznesene pretpostavke prema kojima niz čestih udaraca u glavu može prouzročiti neurodegenerativne bolesti poput Lou Gehrigove bolesti i Alzheimera.

To su ustvrdili na temelju patoloških nalaza dobivenih nakon obdukcije mozga 12 sportaša koji su umrli od posljedica oštećenja živaca, a ono je rezultiralo nekom moždanom ili neurološkom bolesti. Svima im je bilo zajedničko da su tijekom života, preciznije tijekom sportske karijere, dobili puno udaraca u glavu. Trojici je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza, poznatija kao Lou Gehrigova bolest, a naziv je dobila prema igraču baseballa koji je od nje umro.

Pročitajte i ovo Ilustracija ne zna se razlog Strava usred dana: Hodao cestom s puškom u jednoj i sestrinom glavom u drugoj ruci Slika nije dostupna Ne pretjerujte! Umjereno ispijanje alkohola čuva pamćenje

Stručnjaci za traumu mozga smatraju da će studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, poslužiti za nova istraživanja i pronalaženje mogućih načina za sprečavanje dugoročnog oštećenja mozga uslijed udaraca. Znanstvena su istraživanja pokazala i važnost praćenja zdravstvenog stanja vojnih veterana koji su sudjelovali u ratovima u Iraku i Afganistanu, odakle su se mnogi vratili s povredama glave od posljedica eksplozija ili drugih udaraca, ističu znanstvenici.

'Ovo je prvi potvrđeni patološki dokaz da udarci u glavu koji se ponavljaju, a sportaši su ih dobili u nekim 'grubljim' sportovima, za dugoročnu posljedicu mogu imati razvoj moždanih ili neuroloških bolesti', stoji u stručnome tekstu koji su potpisali dr. Ann McKee s Bostonskog sveučilišta i njezini kolege.

Oni su proveli patološka istraživanja na mozgu i leđnoj moždini 11 profesionalnih igrača američkog nogometa ili boksača te jednoga igrača hokeja. Svima je ustanovljena kronična traumatska encefalopatija, kod koje se nakon određenog broja godina najčešće javi demencija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene