U istraživanju provedenom na Sveučilištu Connecticut znanstvenici su laboratorijskim štakorima tijekom mjesec dana u hranu dodavali ekstrakt brokule, nakon čega je izmjeren njezin učinak na njihov srčani mišić.
U usporedbi sa životinjama čija prehrana nije izmijenjena, srčani mišić kod skupine štakora hranjenih brokulom bolje
je funkcionirao i na njemu su nastala puno manja oštećenja nakon što im je tijekom pokusa u određenom vremenskom razdoblju uskraćena opskrba kisikom.
Brokula, smatraju znanstvenici potiče proizvodnju proteina koji štite srce od raznih bolesti. Rezultate njihova istraživanja objavio je stručni časopis The Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Dobre strane brokule za zdravlje otprije su poznate, posebno kada je riječ o kvalitetama tog povrća u borbi protiv razvoja karcinoma. Konzumiranje brokule na organizam djeluje na način da ono počinje proizvoditi enzim poznat kao tioredoksin, koji štiti srčane stanice od oštećenja. Brokula sadrži i sulforafan, najvažniji bioaktivni spoj zu tome povrću, koji je posebno učinkovit u poticanju spomenutog procesa.
Profesor Dipak Das sa Sveučilišta u Connecticutu, koji je vodio
istraživanje, upozorava na jednu naizgled nevažnu, a zapravo vrlo
važnu pojedinost. "Brokula se ne smije prekuhati, jer na taj način
gubi svoj zaštitni učinak na organizam", rekao je dr. Das.
"Otprije nam je poznato da pet manjih porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od pojave koronarnih bolesti", rekao je dr. Das, dodajući kako bi jednu od tih porcija mogla činiti upravo lagano kuhana brokula.
-
Nastavlja se potraga
Policija prekopava dvorište iz kojeg je nestala malena Danka: "Istražitelji imaju nove informacije"
-
Misteriozan nestanak
Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"
-
Ususret Uskrsu
Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji?