Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolujete li od 'nemirnih nogu'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Sindrom nemirnih nogu" (restless legs syndrome) uočen je u novije vrijeme i u nas, u nemirnom vremenu ni hrvatske noge ne miruju, stoji u stručnom članku dr. Denisa Čerimagića, dr. Josipa Glavića i dr. Igora Čupkovića posvećenom tom, kako kažu, "neurološkom poremećaju pokreta".

Iako opis sindroma potječe iz 17. stoljeća, u suvremenoj medicinskoj literaturi i stručnoj javnosti uglavnom je zanemaren.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ispovijesti majki čija su djeca razvila MIS-C - 2 VEČERAS U PROVJERENOM Horor-priče roditelja čija su djeca asimptomatski preboljela koronu i razvila MIS-C: ''Vidjela sam na njoj da se gasi...'' Satelit (Foto: Dnevnik.hr) NEOBJAŠNJIVI SIMPTOMI ''Sindrom Havana'': Objavljen uzrok misterija kojim je pogođeno više od 40 diplomata

Kako izgleda klinička slika "nemirnih nogu"? Bolesnici se obično žale na nemir u nogama, obično u večernjim satima i obično u sjedećem ili, pak, ležećem položaju. Imaju neizdrživi poriv za hodanjem, napominju autori s Neurološkog odjela Opće bolnice Dubrovnik.

Bolesnik opisuje "mravce", tupu bol, svrbež, pritisak, težinu,
hladnoću ili žarenje, nelagodu, nervozu... U literaturi se mogu
pronaći vrlo slikoviti opisi tegoba kao na primjer "Elvisove noge" (aluzija na Elvisa Presleya) ili "Pepsi cola u venama".

Masiranjem i vježbanjem tegobe se djelomice smanjuju, tvrdi autorski tim uz napomenu da je kretanje ipak najučinkovitije, pa se takvi pacijenti u svjetskoj literaturi nazivaju i "noćnim šetačima".

Čerimagić, Glavić i Čupković upozoravaju da je sindrom "nemirnih nogu" i u nas vrlo čest, ali istodobno i nedovoljno poznat poremećaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene