Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aspirin ne štiti srce dijabetičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici ne bi trebali rutinski prepisivati aspirine kao sredstvo zaštite od srčanog udara ako je njihov pacijent dijabetičar, savjetuju škotski znanstvenici.

U časopisu The British Medical Journal, na koji se poziva BBC, navodi se da u 1.300 odraslih osoba koje nemaju simptoma srčanih bolesti, uzimanje aspirina, lijeka koji može izazvati krvarenje u želucu, nema pozitivnih učinaka.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

Otkrića škotskih znanstvenika proturiječe brojnim uputama koje predlažu dijabetičarima da se uzimanjem aspirina štite od visokog rizika srčanog i moždanog udara.

No postoje visokorizične skupine kojima je lijek potreban, drže stručnjaci, pa je tako aspirin učinkovit kod pacijenata koji već imaju srčanih tegoba ili su imali infarkt, ili im je dijagnosticirana bolest srčanih arterija.

Kod njih aspirin može smanjiti opasnost od budućih udara za oko 25 posto.

BBC navodi da u Velikoj Britaniji oko dva milijuna ljudi starijih od 40 godina ima dijabetes.

Oko 80 posto osoba s dijabetesom umire od kardiovaskularnih bolesti, što uključuje srčani i moždani udar. Dnevna doza aspirina preporučuje se kao 'preventivan' tretman u tim skupinama.

Voditeljica studije, profesorica Jill Belch sa Sveučilišta Dundee upozorava i na opasnost aspirina jer može izazvati krvarenje u probavnom sustavu.

Belch drži da se otišlo predaleko s prepisivanjem aspirina i poziva liječnike da 'ponovno razmisle o njegovoj uporabi kao primarnoj prevenciji'.

Profesor Peter Sever, stručnjak za kliničku farmakologiju i terapiju na Imperial Collegeu London, smatra da je studija vrlo važna jer potvrđuje zabrinutost zbog vrlo širokog prepisivanja aspirina bez dokaza o njegovoj cjelokupnoj koristi.

Liječnici preporučuju pacijentima da ipak ne podliježu panici i neka ne prestanu uzimati aspirin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene