Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antidepresiv povezan s duljinom životnog vijeka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da specifična vrsta antidepresiva utječe na produljenje životnog vijeka kod crva nematoda koji se sastoji od jednog članka i ima probavni trakt, što im daje nadu da bi se na sličan način u dogledno vrijeme moglo utjecati na produljenje čovjekova života.

Istraživanje je pokazalo da su nematodi, koji pripadaju
beskolutićavcima, a tijekom istraživanja bili su izloženi raznim
kemijskim tvarima, reagirali na jednu od novijih vrsta antidepresiva - mianserin koji im je životni vijek produljio za čak 30 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledajte Provjereno u 22:10 sati na Novoj TV Obitelj u suzama zbog kemoterapije njihovog ljubimca psa Slika nije dostupna Istraga oko gušenja prosvjeda Mubaraku produljen pritvor za 15 dana

Čini se da lijek oponaša učinak izgladnjivanja - jedinog dosad poznatog režima prehrane koji produžuje život.

Nematodi, naime, imaju gen pha-4, usko povezan s produljenjem života ovog organizma. Spomenuti gen crvu omogućuje toleranciju na unos vrlo male količine hrane i zapravo ga štiti od osjećaja izgladnjivanja.

Znanstvenici se nadaju da bi i kod ljudi mogli pronaći neke nove vrste gena, odgovorne za proces starenja, na koje bi se moglo utjecati sličnim kemijskim tvarima, a rezultirale bi produljenjem njihova života.

Oni su na temelju ranijih istraživanja objavili kako, iz do sada malo poznatog razloga, 60-postotna redukcija unosa kalorija (uz istovremeno unošenje u organizam vitamina, minerala i drugih tvari) životni vijek može produljiti za 40 posto. Takav režim prehrane, istodobno smanjuje rizik od obolijevanja od raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a djeluje i kod sprečavanja demencije i sličnih stanja uzrokovanih degenerativnim promjenama na mozgu i živčanom sustavu.

Upravo takvu 'dijetu', zahvaljujući genu pha-4, provode crvi
nematodi, izvijestili su znanstvenici iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu, a izlaganje mianserinu dalo je sličan rezultat.

Znanstvenici se nadaju da su na tragu pronalaska načina za
produljenje životnog vijeka. U svojim su početnim istraživanjima koristili crve nematode koji žive tek nekoliko tjedana, zbog čega su idealni za brze pokuse o produljenju životnog vijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene