Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alge, novi i bolji izvor omega-3 masnih kiselina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija znanstvenika iz Londona otkrila je kako relativno male količine omega-3 masnih kiselina iz morskih algi mogu smanjiti krvni tlak i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovaj oblik masnih kiselina ima i prednost u tome jer je prihvaćen od vegeterijanaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanovnici na mukama VIDEO Smrdljiva zelena alga preplavila 130 km2 obale! Slika nije dostupna Alge; novi i bolji izvor omega-3 masnih kiselina

Znanstvenici koji su objavili svoje istraživanje u časopisu Journal of Nutrition napravili su mjerenja kardiovaskularne funkcije u zdravih muškaraca i žena srednjih godina prije i nakon tri mjeseca uzimanja prehrambenih dopuna na bazi ulja koje je dobiveno iz morske alge crypthecodinium cohnii. 

Prema znanstvenicima alge sadržavaju puno više omega -3 masnih kiselina .

Rezultati su pokazali kako je dnevni unos 0.7 g omega -3 masne kiseline pod nazivom dokosaheksonična kiselina (DHA) smanjio dijastolički krvni tlak za 3 milimetra žive. 

Dijastolički krvni tlak je veliki rizični faktor za različite
kardiovaskularne događaje.

Omega -3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može sintetizirati te se moraju unositi hranom, mogu se naći u ribi i u nekim biljkama. 

Prema prijašnjim istraživanjima omega-2 masne kiseline smanjuju upalu, mogu spriječiti kronične srčane bolesti te artritis a mogu igrati i važnu ulogu u moždanoj funkciji kao i u normalnom rastu i razvoju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene