Obavijesti Video Pretražite Navigacija

AIDS: Otkriven gen presudan za proizvodnju antitijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici otkrili su gen koji ima presudnu ulogu u proizvodnji antitijela koja neutraliziraju retroviruse kao što je HIV, uzročnih aidsa, prema najnovijim istraživanjima.

Ovo otkriće do kojeg se došlo istraživanjem na miševima i koje bi moglo biti važno za proizvodnju cjepiva, možda će pomoći znanstvenicima da odgovore na pitanje zašto se neke osobe izložene HIV-u (virus humane imunodeficijencije) nikad ne zaraze, ističu autori istraživanja objavljenog u časopisu Science od 5. rujna. 

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Cijepljenje - Ilustracija - 2 Prije treće doze Pitali smo stručnjake: Isplati li se mjeriti razinu antitijela i što nam ona uopće govori?

Gen nazvan Apobec 3 koji postoji i u ljudi, u miševa jedini kontrolira sposobnost proizvodnje antitijela koja uništavaju retroviruse, što im omogućuje da se uspješno bore s infekcijama.

Znanstvenici iznose hipotezu da bi taj gen i u ljudi mogao imati istu ulogu i uništiti retrovirus uzročnik aidsa.

Pretpostavku potvrđuju ranija istraživanja koja pokazuju da proteini koje proizvodi Apobec 3 uništavaju HIV i da segment kromosoma na kojem se nalazi taj gen utječe na sposobnost virusa da zarazi organizam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene