Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

15-godišnjakinja u potpunosti prihvatila presađeni organ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demi Lee Brenan, 15-godišnja Australka ušla je u modernu medicinsku povijest kao prva osoba koja je u potpunosti prihvatila presađeni organ. Tijelo joj je spontano promijenilo krvnu grupu i prihvatilo imunitetni sustav donatora jetre.

Prije šest godina, jetra Demi Lee otkazala je zbog virusne infekcije. Podvrgnuta je transplantaciji, a uobičajene pretrage obavljene nekoliko mjeseci poslije, šokirale su liječnike. 

Pročitajte i ovo Uspješne transplantacije - 3 tri transplantacije u 24 sata Dramatični sati u KB Merkur i novi životi na dar: "Umjesto radosti bijelog Božića imamo radost transplantacija" Ana Papeš Uspjeh hrvatskih liječnika Ana ne skida osmijeh s lica, nedavno je počeo njezin novi život: ''Da je bilo jednostavno, nije. Sve sam morala prilagoditi“

Djevojčica više nije imala krvnu grupu nula negativno. 

Dodatna testiranja pokazala su da tijelo Demi Lee ne samo da je preuzelo donatorovu krvnu grupu, već je promijenilo i cijeli imunološki sustav. 

Do promjene je došlo kada su matične stanice iz donatorove jetre prodrle do Demine koštane srži. 

Sada treba otkriti kako se to dogodilo. Pretpostavlja se da je povezano s infekcijom, koju je Demi dobila nakon transplantacije. Zbog nevjerojatnog oporavka, mlada Australka za mnoge je postala heroj. 

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene