Obavijesti Video Pretražite Navigacija

10 najvećih liječničkih pogrešaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća noćna mora svakog pacijenta jest da ga ozlijedi onaj tko bi mu trebao pomoći - liječnik. Iako zahtjevamo savršenstvo od osoba u bijelim kutama, nije uvijek vjerojatno da ćemo ga i dobiti. Liječnici su ljudi, a ljudi rade pogreške. Medicinske pogreške odnose se na profesionalnu nebrigu, a moramo biti svjesni da se takve stvari stalno dešavaju. Posljedice su srećom zanemarive no postoje i slučajevi kada su pogreške dovele do ozbiljne štete pa čak i smrti. Stoga pogledajte listu najvećih liječničkih pogrešaka AskMena.

10. Prisilan rektalni test – nakon što je ozlijedio glavu na poslu, građevinski radnik Brian Persaud došao je u najbližu bolnicu u centru New Yorka. Ono što je uslijedilo bilo je povod velikoj tužbi zbog profesionalne nebrige. Nakon što su mu zašili ranu na glavi doktori su izveli prisilno rektalno testiranje iako je on to izričito odbijao. Psihički uznemiren Persuad tužio je liječnike no izgubio slučaj jer je sud zaključio da liječnici nisu učinili ništa krivo. Naime rektalno testiranje je normalna praksa pri kojoj se provjerava oštećenje završetka kralježnice.

Pročitajte i ovo Pelud i alergije, ilustracija - 1 Brojne tegobe Svrbež i suzenje očiju, curenje nosa, kašalj... Stručnjaci savjetuju kako si pomoći Ministrov naputak - 3 Preporučuje se edukacija Beroš doktorima dao dva važna naputka, a kako će to izgledati u praksi? "Zabrana korištenja godišnjih odmora neće smanjiti liste čekanja"

9. Krivo jajašce –mladi par Matthew Hayes i Nico Swift, došao je u oregonsku bolnicu, plativši tisuće dolara kako bi se Matthewovom spermom umjetno oplodila njegova zaručnica (to je bio plan). U kolosalnoj zbrci i zamjeni sjemena, osoblje klinike slučajno je njegovom spermom oplodilo krivu ženu! Da stvari budu još gore neidentificirana žena zahtjevala je anonimnog darovatelja i tako je zakon spriječio Matthewa da vidi svoje dijete. On trenutno vodi dvije tužbe na sudu protiv klinike i osoblja te je emocionalno devastiran činjenicom 'da je njegova sperma završila u vagini nepoznate žene.'

8. Gluhoća zbog proljeva – Sue Gonzales otišla je na rutinski pregled u bolnicu u Dallasu, a istu napustila potpuno gluha. Gonzales je primila intravenoznu terapiju antibioticima protiv proljeva ali kako je terapija trajala predugo, antibiotici su uspijeli trajno oštetiti živčane završetke u njenim ušima. Još gore od toga jest da su liječnici primjetili što se dešava no ništa nisu poduzeli pa Gonzales sada ne može izvesti ni jednostavne radnje poput javljanja na telefon.

7. Odstranjenje zdravog plućnog krila – u ljeto 2005, Laurence Ball se požalio svojim liječnicima za bol u prsima. Dijagnosticiran mu je rak pluća i jedno plućno krilo mu je odstranjeno. Problem je bio u tome da Ball nije imao rak i plućno krilo mu je uklonjeno pogreškom. Slučaj je na kraju završio na sudu.

6. Usnuli kirurg – svi pacijenti žele kompetentne doktore, zato je naša slijedeća priča zastrašujuća. Kada je Michael Hicks otišao u bolnicu na drugu turu liposukcije, rečeno mu je da će cijela procedura trajati oko 90 minuta. No ono što je doživio bila je prava noćna mora. Procedura je trajala preko šest sati, a kirurg koji je vodio cijelu operaciju jednostavno je zaspao tijekom postupka. Njegovi kolege nisu učinili ništa da ga probude. Kirurg je dobio otkaz i čeka ga tužba za profesionalnu nebrigu.

5. Zapaljeni čovjek – buđenje nakon operacije može biti neugodno iskustvo, no buđenje poslije operacije nakon koje shvatite da ste pretrpjeli ozbiljne opekline zaista je užasno. Tako nešto dogodilo se Robbinu Reevesu kada je otišao na transplantaciju jetre. Reeves se probudio da bi otkrio veliki krvavi zavoj na svome ramenu. Što se dogodilo? Pacijentu je zastalo srce tijekom operacije te u žurbi da ga se otpremi na elektrošokove, alkohol za dezinfekciju dospio je na njegov vrati i rame, zapalivši se. Da stvar bude još gora transplantacija jetre nije uspijela.

4. Prljavi porođaj – Sarah Wallace podvrgnuta je epizitomiji (operaciji koja uključuje kiruršku intervenciju kroz vaginu kako bi se asistiralo porođaju). Nažalost kirurg je zaboravio provjeriti retrovaginalnu fistulu, rupu između anusa i vagine. Rezultat: Sarah je počela izbacivati stolicu kroz svoju vaginu.

3. Promjena spola – prije gotovo pola stoljeća, Christiane Volling rođena je s neodređenim eksternalnim genitalijama. Kao rezultat toga nazvali su je Thomas i odgajana je kao dječak. Nakon što je napunila 18 godina otišla je na operaciju genitalija tijekom koje je liječnik otkrio da ima par jajnika, koje je također usput odstranio. Otkrivši da je žena tridesetak godina kasnije, Christiane je osjećala da je netko ukrao njenu ženstvenost. Sud je presudio u njenu korist. Liječnik je optužen da je izveo ilegalan zahvat ne uzevši u obzir druge mogućnosti.

2. Pogrešan ud – u vjerojatno medijski najpopraćenijem slučaju liječničke pogreške, kirurg je zabunom odstranio pogrešnu nogu pacijentu tijekom amputacije. Niz pogrešaka doveo je do takvog poteza, a kirurški tim čak je uvidio pogrešku, no prekasno i noga je morala biti odstranjena. Pacijent je dobio milijun dolara odštete, a slučaj je pokrenuo niz predostrožnih mjera kojima bi se trebale spriječiti ovakve katastrofalne pogreške.

1. Propala vazektomija – nakon što je supruga Daniela Stalkera zatrudnijela četvrti put, on se podvrgnuo rutinskom zahvatu vazektomije. No tijekom operacije gospodin Stalker počeo je osjećati nesnošljivu bol iako je bio pod anestezijom. Unatoč tome njegov liječnik nastavio je s postupkom sve dok Stalker nije počeo povraćati. Jedan od njegovih testisa pocrnio je i dvostruko se povećao! Kasnije je morao odstraniti testise zbog nepodnošljive boli no srećom dobio je odštetu od 1.67 milijuna dolara. Ipak, to mu neće nadoknaditi izgubljenu muškost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene