Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

10 najsmrtonosnijih proteina na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam kratki pregled deset najotrovnijih proteina koji vrlo brzo mogu prouzrokovati smrt.

Proteini su iznimno važni za naš život i upravo je zbog toga teško shvatiti da mogu biti i vrlo otrovni. Dakle, neki od proteina koji se nalaze u prirodi mogu biti smrtonosni za sve nas, piše io9. Ovdje smo izdvojili 10 proteina koji mogu ubiti vrlo brzo, a jedan od njih već je sad u vama.

10. Ricin

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

To je lako dostupan, ali iznimno moćan otrov. Ricin sprječava sintezu proteina narušavajući ribosome. Žvakanje pregršt ricina može dovesti do smrti, a zanimljivo je spomenuti i da je jedna od najstrašnijih terorističkih prijetnji udisanje ricina u obliku praška. Naime, ako udišemo ricin u prahu, respiratorni i probavni problemi se javljaju u roku od šest do osam sati, a smrt slijedi za 36 do 72 sata.

9. Kolera toksin

Kolerin otrov je zanimljiv sa strukturnog stajališta . Aktivni oblik proteina stvoren je iz dvije različite podjedinice koje moraju biti pravilno sastavljene kako bi se stvorio otrov. Dvije podjedinice imaju različite funkcije, a kada rade zajedno, one uzrokuju poplavu negativno nabijenih kloridnih iona, a tu poplavu slijedi i povećanje prisutnosti pozitivno nabijenih iona natrija i kalija, kao i vode u crijevu. Vrlo brzo se dogodi pravi kaos u crijevima osoba koje postaju dehidrirane, budući da tijelo izbacuje nekoliko litara tekućineu obliku vodenastog proljeva jer pokušava obnoviti red u organizmu.

>> Doznajte kako 'proteini iz vrećice' djeluju na zdravlje

8. Prioni

Sjećate se kravljeg ludila? Upravo je Prion protein koji ga uzrokuje. Ovaj se protein već nalazi u cijelom ljudskom tijelu, posebno u živčanom sustavu. Mala promjena u trodimenzionalnoj strukturi proteina dovodi do raznih slabosti organizma , ali i smrtonosnih bolesti.
 
7. Pertuzijski toksin

Još jedna podjedinica proteina, pertuzijski toksin, isključuje komunikaciju stanica u tijelu čovjeka. Pertuzija je načinjena od strane bakterije Bortadela Pertussis i proteina te ometa imunološki sustav. Ova kombinacija jako oslabi imunološki sustav i međustaničnu komunikaciju što uzrokuje hripavac.
 
6. Ectatomin

To je primarni toksični sastojak otrova iz Ectatomma tuberculatum mrava. Ovaj relativno mali protein stvara pore u membrani, a upravo te pore omogućuju prolaz kationa preko membrane i brze promjene te ubija ćeliju.

5. Konopeptid

Serija kratkih molekula sastavljenih od istih aminokiselina kao proteini, a potječu iz otrovnih morskih puževa.Puževi dostavljaju peptide kroz zub. Konopeptidi su vruća tema farmakologije, a istraživači pokušavaju doći do lijekova za kardiološke i neurološke probleme koristeći osnovnu strukturu upravo tog otrova.

4. Abrin

To je manje poznati rođak ricina. Riječ je o proteinu koji se nalazi u sjemenkama od tzv. Rosary bean biljke. Za trovanje ovim proteinom ne postoji lijek, a simptomi koji se javljaju su povraćanje, krvavi proljev i halucinacije. Smrt nastupa obično nakon tri dana i to zbog komplikacija sa slezenom, bubrezima i jetrom.

3. Verotoksin

Verotoksin se često nalazi u izmetu goveda i zbog toga se vrlo lako taj opasni protein širi na ljude. Ovaj toksin ometa stvaranje proteina u malim krvnim žilama u bubrezima i gastrointestalnom traktu. Na kraju, oštećenje krvnih žila rezultira smanjenjem učinkovitosti organa ili potpunog zatajenja organa.

>> Proteini za doručak smanjuju osjećaj gladi

2. Tetanospazmin

Ovaj neurotoksin na kraju uzrokuje grčenje mišića, naime protein putuje kroz tijelo s ciljem pronalaska živčanog sustava, a ako se jednom pojavi u živčanom sustavu, tetanospazmin se nepovratno poveže s neuronima. Tetanospazmin je izuzetno smrtonosan, s manje od 200 nanograma može prouzrokovati ljudsku smrt.

1. Botulinum toksin

Botulinum toksin najotrovnija je tvar koju čovjek poznaje. Samo 100 nanograma čistog botulinum toksina može ubiti prosječnog čovjeka. Simptomi se javljaju u roku od šest sati do deset dana, a toksin uzrokuje paralizu mišića koji sudjeluju u disanju, a samim time i smrt. Zanimljivo, botulinum toksin i protein stoji iza botoksa, kozmetičkog proizvoda koji paralizira mišiće kako bi se uklonile bore.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene