Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nerješen misterij

Znate li sve teorije o Stonehengeu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su čuli za Stonehenge, no čak niti povjesničari još nisu dokučili čemu je služila ta megalitska građevina iz Kamenog doba.

Nedavno su istraživači dobili rijetku priliku kuckati po golemom kamenju u Stonehengeu te su otkrili kako proizvode zvukove poput onih kod metalnih ili drvenih zvona. To otkriće navelo ih je na novu teoriju o tome kako je Stonehenge možda bio komunikacijski sustav na daljinu ili sustav zvona u crkvi iz Kamenog doba, prenosi Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TAJNA STONEHENGEA 'Ostali smo šokirani kad smo shvatili kako je lako vući taj kamen' Slika nije dostupna Oprečna mišljenja NADOMAK RJEŠENJU MISTERIJA? Znanstvenici: 'Otkrili smo što je pomaknulo Stonehenge'

FOTO Pogledajte kako izgleda SENZACIONALNI paviljon koji vodi do Stonehengea

Teorija oko te misteriozne građevine ima podosta, a one variraju od magije, preko teorija zavjere koje uključuju izvanzemaljce, do elitne grobnice. Donosimo sedam teorija od kojih niti jedna nije otkrila pravu svrhu Stonehengea.

1. Sveto lovište

Područje oko Stonehengea je u pradavna vremena bilo okruženo lovištima, pokazali su arheološki dokazi. Lokalitet svega 1,6 kilometara udaljen od Stonhengea sadrži dokaze ljudske naseljenosti staro 3.000 godina. No sam lokalitet Stonehengea, odnosno tragovi gradnje, dokazano su stari između 8.500 i 10.000 godina. Arheološki dokazi upućuju da je to bilo prvotno lovište i mjesto za slavlja pa je Stonehenge možda i podignut da bi veličao ulov.

2. Spomenik jedinstvu?

Postoje krugovi koji vjeruju da je Stonehenge podignut kako bi slavio mir i jedinstvo. Tijekom perioda u kojem se intenzivno gradio, između 3.000 i 2.500 godina prije Krista, kultura na britanskom otočju bila je sve više ujedinjena. Rad na tako velikom projektu ujedinio bi mnoge kulture na tom području i šire sam po sebi.

3. Astronomski kalendar

Mnogi vjeruju kako su stari narodi slavili zimski solsticij na Stonehengeu. Ulica pored Stonehengea poravnata je sa zalaskom sunca na zimski solsticij, a arheološki dokazi iz okolice pokazuju kako su klane svinje tijekom prosinca i siječnja, vjerojatno za zimsko slavlje. Lokalitet isto tako gleda u izlazak sunca tijekom ljetnog solsticija, a tisuće posjetitelja diljem svijeta tad posjećuje Stonehenge kako bi proslavili taj događaj.

4. Zvučna iluzija

Dva svirača gajdi koji sviraju na polju oko Stonehengea ostali bi poništenog zvuka na određenim točkama, što je zvučna iluzija koja je možda inspirirala graditelje Stonehengea, istaknuto je na prezentaciji Američkog udruženja za napredak u znanosti 2012. godine. Megaliti su možda podignuti kako bi dodatno pojačali prirodno poništavanje zvuka tog lokaliteta, a kameni blokovi postavljeni kako bi selektivno blokirali zvuk. Stonehenge se često naziva i "gajdaškim kamenjem". S tim nadimkom povezana je i legenda koja kaže kako su gajdaši dovodili djevojke na to polje te ih pretvarali u kamenenje, koje i danas stoji kao spomenik. Bez obzira na to vjeruje li tko u zvučnu iluziju, Stonehenge ima nevjerojatnu akustiku prostora, sličnu predavaoni ili katedrali.

5. Elitno groblje

Misteriozni spomenik možda je nekoć bio i mjesto posljednjeg počinka za elitu, predlaže jedna od brojnih studija. Tisuće fragmenata kostura od najmanje 63 osobe pronađene su u arheološkim iskapanjima na tom području, a broj pronađenih kostiju muškaraca, žena i djece je proporcionalan. Ostaci datiraju iz perioda 3.000 godina prije krista, a arheolozi su pronašli i posudu za mirise te glavu od buzdovana, predmete koji su obično asocirali na elitu u tom periodu.


6. Divovska zvona

Teorija koju smo spomenuli na početku teksta i koja sugerira da kamenje Stonehengea proizvodi jedinstvene i blago različite zvukove, slične onima drvenih ili metalnih zvona. Njihov zvuk može se čuti iz velike daljine pa se pretpostavlja da je Stonhenge možda služio kao primitivan oblik komunikacije, ili se koristio kao zvona što se koriste u crkvi.

7. Mjesto izlječenja

Mnogi kosturi ukopani pored Stonehengea nose na sebi dokaze ozljeda ili bolesti pa su znanstvenici pretpostavili da je lokalitet nekoć bio mjesto na kojem su se ljudi dolazili izliječiti od ozljeda ili bolesti. Toj teoriji u prilog ide i činjenica da su mnoga kamenja tijekom stoljeća oštećena na način da je netko lomio komadiće s njihove površine. Možda su hodočasnici htjeli na taj način htjeli uz sebe imati zaštitni ili ljekoviti talisman.

Kao što smo već istaknuli, niti jedna od pretpostavki i teorija nije dokazana, tako da Stonehenge ostaje i dalje pravo vrelo misterija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene