Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.300 kuna za kilogram kose

Znate li čiju kosu nosite u ekstenzijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo kose koju kao ekstenzije nose žene na Zapadu potječe iz hramova u Indiji, gdje se hodočasnici podvrgavaju brijanju glava, no modernizacija zemlje mijenja i tamošnje običaje.

Indija je već dugo najveći svjetski izvoznik ljudske kose, a vrijednost te djelatnosti procjenjuje se na 8,5 milijardi rupija (133 milijuna eura) godišnje. Hodočasnici odlaze u hramove i nude svoju kosu kao žrtvu tisućama hinduističkih bogova kako bi se zaštitili od bolesti i siromaštva ili prizvali sreću.

Praksa je osobito raširena na jugu Indije, u državi Tamil Nadu, kamo dolaze vjernici iz čitave zemlje. Tijekom vjerskog festivala u hram Tiruttani u samo jednom danu na ritualno brijanje glava dolazi tisuću osoba, među kojima je 50 do 60 žena.

Tone pletenica režu se svakodnevno u hramovima diljem zemlje i prodaju na dražbi trgovcima na veliko, koji ih pripremaju za izvoz. Prihodima koje tako ostvaruju hramovi financiraju dobrotvorne aktivnosti. Neki su se čak upustili u izravnu prodaju inozemstvu, zaobilazeći trgovce na veliko.

No ponuda kose se smanjuje jer mlađi naraštaji više ne žele u potpunosti brijati glavu, već kosu samo skraćuju, a potražnja sa Zapada veća je nego ikada.

Sintetička kosa bila je u modi devedesetih godina i prouzročila smanjenje cijena prave kose. No potražnja je danas opet porasla. Kilogram ljudske kose sad vrijedi prosječno 250 dolara (1.300 kuna), nasuprot 20 dolara prije 20 godina. (Hina)

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene