Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji objašnjenje

Znanstvenici otkrili zašto nam se prsti smežuraju u vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski su znanstvenici na korak do otkrivanja zašto se koža na prstima mežura tijekom dužeg boravka u vodi.

Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle potvrdili su da je mokrim predmetima puno lakše rukovati sa smežuranim mokrim prstima, nego sa suhim i glatkim. Pretpostavljaju da se smežuranje kože razvilo kod ljudskih predaka tijekom ribolova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Proveli su eksperiment u kojemu su ispitanike tražili da komadiće glatkog kamena jednom rukom prebace iz kante s vodom u drugu kantu. Pokazalo se da su oni ispitanici čiji su prsti bili smežurani u vodi puno lakše vadili kamenje od ispitanika čiji su prsti bili glatki. To povlači zaključak da nabori na prstima pomažu da predmeti bolje prijanjaju uz ruku i ne kližu se.

>> Ne, oni nisu blizanci, nisu čak ni u rodu!

Dugo se vremena mislilo kako je uzrok mežuranja kože tijekom boravljenja u vodi zapravo oteknuće kože, međutim, novija su istraživanja pokazala da su brazde uzrokovane skupljanjem krvnih žila u reakciji s vodom, što kontrolira simpatički živčani sustav, prenosi BBC.

'Da je mežuranje prstiju rezultat oticanja kože u vodi, to bi moglo imati nekakvu funkciju, ali ne bi moralo', kazao je Tom Smulders, iz Centra za ponašanje i evoluciju u Newcastleu. 'Međutim, ukoliko živčani sustav aktivno kontrolira ovo ponašanje pod određenim okolnostima, očigledno je da postoji nekakva funkcija za to i da ju je evolucija odabrala. A evolucija ne bi izabrala određenu funkciju ukoliko ona ne bi imala određene prednosti', zaključio je.

Znanstvenici smatraju kako bi bilo zanimljivo pokušati otkriti kod koliko se još drugih životinjskih vrsta pojavljuje ovaj fenomen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene