Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Zanimljiva povezanost

Znanstvenici otkrili tajnu zaraznog zijevanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zarazno zijevanje prije pokazuje bliskost odnosa među ljudima nego njihov umor, kažu znanstvenici, a prenosi BBC.

Činjenica je da zaraznost zijevanja nikada nije potpuno objašnjena, a novo istraživanje talijanskih znanstvenika, objavljeno u časopisu PLoS, sugerira da je ono povezano s empatijom.

Znanstvenici sa sveučilišta u Pisi promatrali su ponašanje 109 ljudi, muškaraca i žena, različitih nacionalnosti i dobi, u njihovim svakodnevnim aktivnostima i bilježili slučajeve zaraznog zijevanja. Otkrili su da je ono najčešće između izravno povezanih članova obitelji, nešto manje često između prijatelja, a najrjeđe je među poznanicima i strancima.

Pročitajte i ovo Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno" Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

>> Oprez, ovaj tekst će Vas 'zaraziti'!

>> Zaraza: Zijevanje se prenosi s čovjeka na psa

Vremenski razmak između dva 'zijeva' bio je najveći u ovoj posljednjoj skupini, što ponovo sugerira da empatija i obiteljska bliskost igraju ulogu u ovom fenomenu. Naše istraživanje pokazuje da je zaraznost primarno izazvana emotivnom bliskošću između pojedinaca, a ne drugim čimbenicima, poput spola ili nacionalnosti, napisali su znanstvenici.

Komentirajući rezultate, dr. Catriona Morrison, psihologinja sa sveučilišta u Leedsu, izjavila je da takav primitivan odgovor može baciti svjetlo na evoluciju ljudskog mozga. 'Neki sugeriraju da se zarazno zijevanje razvilo u doba pećinskog čovjeka kada je netko morao biti na straži cijelo vrijeme - zijevanje pospješuje cirkulaciju krvi u mozgu i tako jača budnost', rekla je.

Dr. Atsushi Senju
, londonski znanstvenik, kaže da je sličan efekt učestalosti zijevanja među članovima iste skupine primjećen kod jedne vrste babuna. 'Međutim, još uvijek nije sigurno da je razlog tome empatija - ima i dalje onih koji vjeruju da se radi o običnom prirodnom refleksu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene