Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovite poznanstva

SAD JE I TO POZNATO Evo u kojoj dobi počinjemo gubiti prijatelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili u kojoj dobi žene i muškarci počinju gubiti prijatelje, a ako ste mislili da možda i znate već odgovor na to, moguće je da se varate, jer rezultati su pokazali da taj proces počinje kudikamo ranije nego što bi čovjek pomislio.

Broj prijatelja koje svaka pojedina osoba ima može biti dosta teško odrediti, obzirom da su društveni mediji proširili taj termin do neprepoznatljivih mjera, no znanstvenici su se u istraživanju držali osnova te su broj prijatelja pojedinaca mjerili brojem telefonskih kontakata, odnosno koliko pojedina osoba zove poznanika putem telefona.

Pročitajte i ovo Vinko Coce Preminuo u bolnici Pijani vozač usmrtio osnivača popularne grupe na Facebooku: "Strašno je teško zamisliti da više neće biti njegovih inspirativnih postova..." Slika nije dostupna NIJE JEDINI Izjava koja je mnoge razljutila: Liječnik otkrio u čemu je stvar ako niste imali koronavirus

Iako zvuči staromodno, znanstvenici tvrde da su njihovi rezultati u korelaciji s prijašnjim studijama te jednake konzistencije. Prijašnje studije mjerile su broj prijatelja metodom kontakta licem u lice, prenosi Independent.

I eto nas do "magične" dobi u kojoj čarolija povećanja broja prijatelja nestaje. Dakle, s navršenih 25 nadalje i prema rezultatima ovog najnovijeg istraživanja, broj prijatelja koje pojedinac ima strelovito opada, a trend se nastavlja do duboke starosti.

Istraživači su otkrili da prosječan muškarac u dobi od 25 godina kontaktira 19 različitih osoba mjesečno, dok prosječna žena iste dobi kontaktira njih 17,5.

Do 39 navršenih godina, muškarci mjesečno kontaktiraju svega 12, a žene 15 osoba mjesečno. U konačnici, u dobi od 80 godina, broj kontakata se zaustavlja na otprilike osam za žene i šest za muškarce. Prema studiji, starije osobe ostaju u kontaktu uglavnom sa svojom djecom i unučadi do svoje smrti pa je ta konačna brojka zato više-manje konstanta u navedenoj dobi nadalje.

Razlog u rapidnom gubitku prijatelja znanstvenici vide u eksperimentiranju koje je karakteristično za mlađu dob i željom za upoznavanjem novih ljudi. Studija navodi da su osobe u mlađoj dobi poput kupaca u shopping centru te da isprobavaju puno prijateljstava, prije nego li svoju energiju usmjere na odabrani uski krug prijatelja u kasnijoj dobi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene